Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

deliveroo /ételkiszállítás_forbes

Rekordkibocsátással debütálna a tőzsdén az Amazon cége

A brit Deliveroo ételfutárcég IPO-ja lenne az elmúlt évtized legnagyobb tőzsdei bevezetése Londonban. 

Felpörgött a londoni tőzsde (LSE) az új kibocsátások tekintetében. A kereskedelmi Brexit-megállapodás után egyre több cég jelezte kibocsátás iránti szándékát, köztük a Deliveroo nevű ételfutárcég is. A meghatározott árfolyamsáv szerint ez lehet a legnagyobb részvénykibocsátás (IPO) a Glencore 2011-es piacra lépése óta.

Az Amazon-csoporthoz tartozó brit cég előnyére forgatta a járvány miatt kialakult tömeges étterem-bezárásokat. A Deliveroo Covid-lendületet kapott” – mondta Susannah Steeter a Hargreaves Lansdown vezető befektetési és piaci elemzője a Reutersnak. Hozzátette, hogy az ételkiszállításra épülő szolgáltatások iránti igény valószínűleg még sokáig velünk el, de a korlátozások enyhítésével visszaeséssel is kalkulálni kell. Hazánkban amúgy hasonló a helyzet, terjed a házhozszállítás, olyan cégek is ráálltak, amik korábban távol tartották magukat a területtől. 

Már online is lehet bevásárolni az Aldiban, a Roksh hozta az ötletet, ő viheti a szatyrot

A rekordnövekedés ellenére veszteségesek

A Deliveroo bruttó árbevétele a cég online felületén vizsgált adatai alapján 64,3 százalékkal 4,1 milliárd fontra nőtt, 2019-ben ugyanez csak 2,5 milliárd dollár volt. A cég ennek ellenére is veszteséges, 2020-ban 223,7 millió dolláros, 2019-ben 317,3 millió dolláros mínuszt hozott össze.

A tavalyi növekedés mindenesetre meggyőzte a befeketetőket arról, hogy ne hátráljanak ki a cég mögül.

A cég a közelgő tőzsdei bevezetésre részvényenként 3,9 és 4,6 font közötti ártartományt határozott meg, amivel a vállalat értékeltsége 8,8 milliárd fontos, nagyjából 12 milliárd dolláros lenne. Az elsődleges részvénykibocsátás (IPO) alatt a hírek szerint 1,7 milliárd font, azaz nagyjából 2,3 milliárd dolláros forrásbevonásra számít.

Ez lenne a legnagyobb IPO a Glencore 2011-es debütálása óta. A nyersanyagválllalat 2011-ben lépett a londoni börzére, a tőkekapitalizációja az IPO után közel 60 milliárd dolláros volt. A Deliveroo lenne viszont messze a legnagyobb techcég, az eddigi rekorder a Thus Hut Group, ami az IPO után 7,4 milliárd dollárt ért.

Zsidai Roy éttermeiből szállít meleg ételt a Kifli.hu

A cégben az Amazon kisebbségi tulajdonos, de bőven találunk még illusztris tagokat a részvényesi listán. A tulajdonosok között főleg befektetési cégek és kockázatitőke-kezelők vannak, mint a Durable Capital Partners, a Blu Wire Capital vagy a Seven Investment. A cég pénztermelő képességét jól mutatja, hogy olyan befektetési bankok is vettek maguknak üzletrészt, mint a Goldman Sachs, a Bank of America és a JPMorgan.

Fotó: Deliveroo Facebook-oldala

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."