Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Fotó: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
rövid hír

Rekordévet hozott 2020 a harmadik leggazdagabb magyar cégének

Forbes
2021. március 31. 2 perc olvasás

Az AutoWallis 17 százalékos árbevétel-növekedést könyvelhetett el tavaly, emellett külföldön is növelni tudta befolyását. 2021-ben a 88 milliárd forintos árbevételt 230 milliárd fölé növelnék.

A Forbes legfrissebb gazdaglistája szerint 258 milliárd forintos vagyonával harmadik leggazdagabb magyar, Veres Tibor cége közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben azt írják, az AutoWallis árbevétele 2020-ban 17 százalékos növekedést ért el az előző évihez képest, ezzel pedig 88 milliárdosra ugrott ez a mutató.

Ezzel együtt azt várják, hogy mindez a 2021-es eredményeik mellett eltörpül. Idén háromszorosára, akár 230 milliárd fölé is bővülhet a tőzsde autós vállalatának árbevétele, amit a tavaly lezárt hat tranzakciónak is köszönhetnek. Ezek közül a szlovéniairól mi is írtunk, ebben az ország legnagyobb BMW-kereskedését sikerült megszerezniük.

Hozzájárult továbbá a növekedéshez az Opel importőri jogainak megszerzése négy országban: Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban.

A kiskereskedelmi üzletág húzta a bővülést

A közleményben kiemelték, hogy az AutoWallis nagykereskedelmi üzletágának árbevétel hét százalékkal 38,5 milliárd forintosra bővült, ugyanez a szám a kiskereskedelmi üzletág esetén 27 százalék és 49,9 milliárd forint volt.

Mindezt úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások a kiskereskedelmi üzletághoz tartozó kölcsönzéseket visszavetették, a szervizszolgáltatásokat azonban kevésbé viselte ez meg.

Müllner Zsolt, a cég elnöke azt mondta, „a tavaly végrehajtott hat akvizíció, illetve az üzletfejlesztés hatása teljes egészében 2021-ben következhet” – ezért várnak háromszorosára duzzadó árbevétel-növekedést erre az évre.

Ormossy Gábor vezérigazgató pedig a 2020 év végi 1,4 milliárd forintos intézményi tőkeemelés fontosságát hangsúlyozta, illetve megemlítette, hogy a vállalat a szlovéniai terjeszkedéshez hasonló terveket készített.

Nyitókép:  Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa