Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekordbírság a Facebooknak: 5 milliárd dollárt fizet, amiért kiadta a felhasználók személyes adatait

A büntetést a Cambridge Analytica-botrány miatt kapta a techóriás.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) közleményben jelentette be, hogy 5 milliárd dolláros büntetést szab a Facebookra a felhasználó adatok nem megfelelő kezelése miatt. A bírság több mint egy éves vizsgálatot zár le, miután még 2018 tavaszán kiderült, hogy a techóriás 50 millió felhasználójának adatait adta ki a Brexit- és Trump-kampánynak is dolgozó, a botrány következtében azóta már megszüntetett Cambridge Analytica nevű politikai kutatócégnek.

A büntetést azzal indokolja a hatóság, hogy megsértette a Facebook és az FTC közötti egyezséget, miszerint a közösségi médiaóriás nem adhat át személyes adatokat a felhasználókról előzetes engedély nélkül, és így megtévesztette a platform felhasználóit.

A bírság, ami 1 460 milliárd forintnak felel meg, a valaha volt legmagasabb összeg, amit kiszabott az FTC, hússzor akkora, mint a korábbi rekorder.

A Facebookot nem érte váratlanul a csekk: az első negyedéves jelentésük szerint már előzetesen elkülönítettek egy 3-5 milliárd dollár körüli összeget a büntetésre. A pénzbüntetésen túl a Facebooknak új adatvédelmi struktúrát kell kialakítania, valamint új eszközöket kell az FTC-nek adnia, hogy ellenőrizhesse a cég működését.

Ugyanezért az ügyért már Nagy-Britanniában is büntették a céget: a brit hatóságok csak 500 ezer dolláros bírságot szabtak ki, mivel az még a GDPR-szabályzás életbe lépése előtt történt, a GDPR korában 22 millió dollár lett volna ez az összeg.

A Facebook már nem a lájkokban hisz, hanem a privát szférában. A kérdés, hogy elhisszük-e nekik

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.