Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rejtélyes betegség miatt szünetel a legnagyobb reményű vakcina tesztelése

Átmenetileg leállítottak az AstraZeneca vakcinájának vizsgálatait, így biztos nem lesz védőoltás az elnökválsztásig.

Felfüggesztette a koronavírus elleni oltóanyagának tesztelését az AstraZeneca, miután a tesztcsoport egyik tagját rejtélyes betegség terítette le. A brit gyógyszercég szerint a szünetelés alatt egy külön bizottság tekinti át a teszteredményeket. Hasonló esetekben ez a rutineljárás – közölte a vállalat.

A tesztalany pontos betegségét nem közölték a felek, a New York Times céges információi szerint viszont a betegnek myelitise van, egy,

a gerincvelőt érintő gyulladásos betegség, amit gyakran vírusus fertőzések váltanak ki.

Az, hogy az Astrazeneca oltóanyagának köze van-e a betegséghez, még nem tudni.

Az Oxford Egyetem kutatóival közösen fejlesztett vakcinát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban a legreményteljesebb és legelőrehaladottabb oltóanyagnak titulálta. A szünetelés pedig minimálisra csökkenti annak esélyét, hogy valamilyen ellenszert dobjanak a piacra még a novemberi, amerikai elnökválasztás előtt.

A kereskedők mindenesetre azonnal reagáltak: az AstraZeneca részényeinek ára bő 8 százalékot esett, míg a legnagyobb rivális oltóanyag-gyártó, a Moderna árfolyama 4 százalékot ralizott a nyitás előtti kereskedésben.

Oszd meg!