Fotó: MTI/Bruzák Noémi
rövid hír

Raiffeisen: köszönjük, príma évet zártunk Magyarországon

Forbes
2022. március 03. 2 perc olvasás

Kiemelkedő profittal zárta a tavalyi évet a magyar Raiffeisen Bank, továbbra is erős a hitelezés és dinamikusan nőtt a betétállomány is. A növekedés 2022-ben is hasonló ütemben folytatódik. A bank tőkehelyzete stabil, likviditása az MNB elvárásait is többszörösen meghaladja, az orosz-ukrán konfliktus nincs közvetlen hatással a hazai pénzintézetre – közölte a Forbes.hu-val a bank.

Fantasztikus évet zártunk, a magyar Raiffeisen Bank 2021-ben több, mint 36 milliárd forint eredményt ért el, ami története során egyedülálló és az előző évhez viszonyítva 150%-os növekedést jelent – mondta el Zolnai György, a bank vezérigazgatója. A hitel-betét arány 56%-volt a tavalyi év végén (vagyis közel kétszer annyi betét van, mint hitel), ami azt mutatja, hogy a betétek aránya dinamikusabban nőtt, mint a hitelállomány. A tőkearányos jövedelmezőség duplájára, 15%-ra emelkedett. A tőkemegfelelési mutató 22,43% volt, ami jelentősen magasabb a szabályozói elvárásnál.

És a háború?

A bank jól tőkésített, a jelenleg zajló orosz-ukrán konfliktus nincs közvetlen hatással a működésére, mivel

a Raiffeisen Bankcsoportban minden leánybank országonként teljesen önfinanszírozó.

A magyar Raiffeisen Bank nagymértékű, az MNB elvárásait többszörösen meghaladó, folyamatos likviditással rendelkezik – emelték ki.

A Raiffeisen Bank a piacnál nagyobb mértékű gyors növekedést tud felmutatni a lakossági hitelezésben. A vállalati területen továbbra is vezető szerepet tölt be a bank az export, a strukturált és treasury szolgáltatások nyújtásában és finanszírozásban, az NHP és Széchenyi programok biztosításában. Ebben a szektorban a bevételek közel 30%-kal nőttek.

Johann Strobl, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója kedd esti befektetői tájékoztatóján elmondta: nem lát egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amely arról szólna, hogy a bankcsoport oroszországi érdekeltsége akár csak veszteségessé tudna válni, kivonulást pedig egyáltalán nem terveznek.  Az orosz bank közel teljeskörűen, a szankciók figyelembevételével működik. Ukrajnában a helyi kollégák hősies helytállásának köszönhetően az alapvető működést a konfliktus sújtotta övezetekben is biztosítják.

A bank magyarországi dolgozói a konfliktus által nem érintettek, de folyamatosan figyelik az eseményeket, nyíregyházi és debreceni helyszíneken is koordinálják a segítségnyújtást.