Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Brutális számokat hozott a Playstation 5, hiába a chiphiány

A globális chiphiány ellenére is rekordott döntött a Sony: július végéig 10 millió Playstation 5-öt adott el a japán-amerikai nagyvállalat. Ezzel beelőzték korábbi rekordjukat is – áll a Sony közleményében. Az Xbox-ra köröket verő konzol a Nintendo Switch robusztus eladásait is beérheti. 

Alig nyolc hónap alatt sikerült a tízmilliós mérföldkövet elérnie a Playstation 5-nek. Elődjére, minden idők egyik legkelendőbb játékkonzoljára is egy hónapot vert, ezzel a nagyvállalat rekordidőt is ünnepelhet. Pedig a globális chiphiánynak köszönhetően gyakorlatilag még mindig lehetetlen hozzájutni a PS5-höz.

Ha a Sony képes lesz jelentősen növelni a termelésén, akár az eddig nem látott eladásokat produkáló vetélytársát, a Nintendo Switch-et is beérheti pár év múlva.

A PS5-re készült játékok is jól fogynak, a felhasználói aktivitás az új konzolon pedig kiemelkedően magas. A Microsoft versenyzője, az Xbox Series X és Series S egyelőre távoli harmadikként lohol a Nintendo és a Sony után, de saját rekordjaikat ők is megdöntötték.

A korona pörgeti, a chiphiány visszafogja

A globális chiphiány a Tesla mellett a konzolok világát is gallyra tette, a Sony is szenved az ellátási láncának akadozásával. Egyszerűen nem tudnak a piacra annyi konzolt szállítani, mint amekkora a kereslet.

Pedig az aztán bőven lenne, a koronavírus óta rohamtempót diktál a játékpiac.

Az elmúlt másfél évben nagy hangsúlyt kapott az otthoni szórakozás, ha már utazni, bulizni, mozizni nem lehetett. Részben ennek is köszönhető, hogy a Playstation üzletággal foglalkozó Sony Interactive Entertainment (SIE) tavaly novemberben megjelent konzoljának minden egyes beérkező készletét másodpercek alatt kapkodják el a gémerek. 

Még többmillió fogyhatott volna a képen látható Playstation 5-ből, ha ki tudja szolgálni a piacot a Sony. Fotó: Kende Severin // Unsplash

A hatalmas hype és a készlethiány következtében nem ritka, hogy a konzolokat a végfelhasználók orra elől elkapkodó üzérek

később dupla- vagy akár triplaáron adnak túl a már alapjáraton is 500 dolláros Playstation-ökön.

„Ugyan a PS5 gyorsabban elérte a [tízmillió] háztartást, mint bármelyik korábbi konzolunk, még sok dolgunk van, hiszen a konzol iránt nagyobb a kereslet, mint a kínálat. – mondja Jim Ryan, a SIE elnök-vezérigazgatója. – Szeretném, ha tudnák a játékosok, hogy hiába nézünk szembe iparágunkban mindenkit érintő egyedi kihívásokkal, a SIE-nél elsődleges fontosságú a készlethiányon való javítás.” 

A Sony hardverét itthon sem lehet kapni: a legnépszerűbb konzolboltok a beérkező készletekkel jelenleg is csak az áprilisi előrendeléseket tudja kielégíteni. 

A Microsoft és az Xbox One-átok

Kevésbé teljesít jól a Microsoft terméke, a szintén tavaly novemberben debütált Xbox Series X és a konzol olcsóbb, gyengébb verziója, az Xbox Series S. 

Az előző generációban hatalmas kapufát rúgott a vállalat, az Xbox One a PS4-hez képest óriási bukás volt. A kétes funkciókkal telepakolt, nem a játékosok igényeire fókuszáló termékből feleannyi sem kelt el, mint a Sony versenyzőjéből.

Az Xbox One után sok előítéletet le kell küzdenie a Microsoftnak, hogy újra felvehesse a versenyt a Playstationnel: a botlás előtt fej-fej mellett ment a két cég konzolja. 

Két hardvert is a piacra dobott, ezzel akar elszaladni a későbbiekben a Microsoft a piac mellett. A kisebb, gyengébb gépük a PS5-től 200 dollárral olcsóbb, de utóbbi is vágott az árán a digitális, lemezbeolvasót nem tartalmazó verziójával. Fotó: Microsoft

A vállalat az Xbox One csalódást okozó éves eladási mennyiségei óta nem jelent be hivatalos példányszámokat, a héten azonban ők is beszámoltak arról, hogy a Series X és Series S felülmúlta az előző generációs eladásaikat.

A Microsoft nagyjából 6,5 millió konzolt adhatott el november és június között, ez pedig 700 ezerrel több, mint a 8 éve rajtoló Xbox One – becsli Twitteren a Niko Partners elemzője, Daniel Ahmad.

Az biztos, hogy a mostani generációval újult erővel veszi fel a kesztyűt a Microsoft: több neves stúdió felvásárlását is bejelentették, a Fallout- és Elder Scrolls-kasszasikereket gyártó Bethesdát például 7,5 milliárd dollárért vették meg. 

Ha az Xbox az új stúdiókkal ráfekszik a csak a saját konzolján játszható exkluzív címek kiadására, leküzdheti az előző generáció átkát is.

Termékben nem kell, számokban lehet versenyezni

A PS5 jelenlegi tempóját látva a Sony még akár a Nintendóval is felveheti a versenyt. Utóbbival azonban termékben nem is kell versenyeznie:

a szintén japán cég 2017-ben megjelent konzolja egyszerre hordozható kézi- és tévére csatlakoztatható otthoni termékként egészen más piacot szolgál ki, mint a Playstation.

Hardverspecifikációk szempontjából hordozhatósága miatt pedig messze elmarad még a Sony előző Playstationjétől is. Innovatív, egyszerre hordozható és otthoni megoldása, valamint csak a platformon játszható sikeres exkluzív játékai miatt viszont hatalmasat robbant a Nintendo Switch.

Otthoni kanapén és úton is lehet a Switch-csel játszani. A Nintendo ebben a hónapban jelentette be a konzol nagyobb képernyős változatát, a Switch OLED-et – ezzel már három verziót forgalmaznak. Fotó: Nintendo

A konzol rekordsebességgel éri be hamarosan a PS4 115 millió eladott példányát, a Nintendo előző pénzügyi évében 28,8 milliót adtak el belőle, idén 25,5 milliót vár a vállalat a Switch-től.

A Switch eladásait azonban az ára is segíti, a legolcsóbb, 200 dolláros változata a PS5 árcédulájának kétötöde. A Sony a most látható hatalmas keresletével azonban könnyen a japán óriás nyomába léphet.

Borítókép: Charles Sims


Oszd meg!