Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Prága, Bécs, Budapest – a régióban itt a legdrágább a lakásbérlés

Tavaly nálunk lódultak meg legjobban a bérleti díjak, de a nyugat-európai városok mezőnyében még mindig elég olcsók vagyunk.

Az Eurostat minden évben tanulmányt készít az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlításáról, amelynek fontos része a lakásbérleti díjak vizsgálata is. A 2019-es adatokat most publikálta az intézet – kiderült, hogy Budapest még úgy is viszonylag hátul szerepel az európai nagyvárosok közötti sorrendben, hogy itt nőttek a bérleti díjak a legnagyobb mértékben az előző évhez képest, A felméréshez hazai részről a Duna House is szolgáltatott adatokat, az ingatlanközvetítő jelentős változásokat vár az idei évben.

Forrás: Eurostat, Duna House

„Egész Európában 2018-hoz viszonyítva a legnagyobb áremelkedés Budapesten történt, ahol 2019-re 15 százalékkal magasabb áron adták ki a vizsgálatba bevont lakásokat. London bizonyult a legdrágább városnak, minden kategóriában kétszeres árral számolhattunk, mint Budapesten. Bécsben 3 százalékkal, Bukarestben 2 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2019-re, a többi városban jellemzően 2-8 százalékkal emelkedtek az árak” – mutatott rá a felmérés legfontosabb adataira Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. 

„Az idei évben a járványhelyzet miatt jelentős változások történtek a bérleti árakban és a bérleti konstrukciókban is. Ezen változások tartósságát és jelentőségét, a gazdaság és turizmus állapotának helyzete bármilyen irányban befolyásolhatja még az év végéig. A rövidtávú lakáskiadások piacán ráadásul itthon is újra felerősödtek a szigorúbb szabályozási lehetőségek, amelyek további csökkenéshez vezethetnek.”

A felmérés alapján a régióban Prága és Bécs után a budapesti belváros a legdrágább, nálunk kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Bukarestben és Varsóban is. Brüsszelben az 1 szobás lakások drágábbak, míg a 3 szobás nagylakások olcsóbbak a budapesti áraknál. A legdrágábbnak London, Párizs és Dublin számít, míg legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták, munkavállalók.

Fontos hozzátenni, hogy az Eurostat felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, így az árak nem a normál bérleti díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt tíz évben történt. A vizsgálatba bevont budapesti lakások mérete kezdve a háromszobás lakással: 110-130 m2, 60-80 m2, 40-60 m2. Elhelyezkedés szempontjából a vizsgált lakások Budán az I., II., III, és XII. kerületben, Pesten az V., VI., VII. kerületben találhatók.


"A kő nem lesz könnyebb, ha pehelynek nevezem és az ember sem jobb, ha istennek hívom."