Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Prága, Bécs, Budapest – a régióban itt a legdrágább a lakásbérlés

Tavaly nálunk lódultak meg legjobban a bérleti díjak, de a nyugat-európai városok mezőnyében még mindig elég olcsók vagyunk.

Az Eurostat minden évben tanulmányt készít az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlításáról, amelynek fontos része a lakásbérleti díjak vizsgálata is. A 2019-es adatokat most publikálta az intézet – kiderült, hogy Budapest még úgy is viszonylag hátul szerepel az európai nagyvárosok közötti sorrendben, hogy itt nőttek a bérleti díjak a legnagyobb mértékben az előző évhez képest, A felméréshez hazai részről a Duna House is szolgáltatott adatokat, az ingatlanközvetítő jelentős változásokat vár az idei évben.

Forrás: Eurostat, Duna House

„Egész Európában 2018-hoz viszonyítva a legnagyobb áremelkedés Budapesten történt, ahol 2019-re 15 százalékkal magasabb áron adták ki a vizsgálatba bevont lakásokat. London bizonyult a legdrágább városnak, minden kategóriában kétszeres árral számolhattunk, mint Budapesten. Bécsben 3 százalékkal, Bukarestben 2 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2019-re, a többi városban jellemzően 2-8 százalékkal emelkedtek az árak” – mutatott rá a felmérés legfontosabb adataira Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. 

„Az idei évben a járványhelyzet miatt jelentős változások történtek a bérleti árakban és a bérleti konstrukciókban is. Ezen változások tartósságát és jelentőségét, a gazdaság és turizmus állapotának helyzete bármilyen irányban befolyásolhatja még az év végéig. A rövidtávú lakáskiadások piacán ráadásul itthon is újra felerősödtek a szigorúbb szabályozási lehetőségek, amelyek további csökkenéshez vezethetnek.”

A felmérés alapján a régióban Prága és Bécs után a budapesti belváros a legdrágább, nálunk kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Bukarestben és Varsóban is. Brüsszelben az 1 szobás lakások drágábbak, míg a 3 szobás nagylakások olcsóbbak a budapesti áraknál. A legdrágábbnak London, Párizs és Dublin számít, míg legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták, munkavállalók.

Fontos hozzátenni, hogy az Eurostat felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, így az árak nem a normál bérleti díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt tíz évben történt. A vizsgálatba bevont budapesti lakások mérete kezdve a háromszobás lakással: 110-130 m2, 60-80 m2, 40-60 m2. Elhelyezkedés szempontjából a vizsgált lakások Budán az I., II., III, és XII. kerületben, Pesten az V., VI., VII. kerületben találhatók.

 

Negyven éves voltam, volt a kezemben néhány millió, és úgy gondoltam, mikor, ha nem most.