Fotó: gyerek, méz
rövid hír

Covid után: korábban kedvenc ételüket sem eszik meg a gyerekek – mit tehet a szülő?

Forbes
2022. január 19. 3 perc olvasás

A parosmia nevű, koronavírus-fertőzésen átesettek között nem ritka utóhatás a gyerekeknél különösen kellemetlen, és a szülőket is próbára teszi. Szerencsére vannak könnyen alkalmazható megoldások.

A koronavírus-járvány két évvel ezelőtti megjelenésekor az egyik első dolog, amit mindenki megtanult, hogy a fertőzés egyik tünete lehet a szaglás és az ízérzékelés ideiglenes elvesztése. Sokan aztán gyógyulás után sem nyerik vissza teljesen szaglásukat vagy ízérzékelésüket, rosszabb esetben pedig akár a korábban megszokott ízek és illatok helyett sokkal kellemetlenebbeket éreznek.

Az orvosi szaknyelv parosmiának nevezik azokat az eseteket, amikor a páciensek furcsa vagy kellemetlen szagokat éreznek. Ez különösen a gyerekeknél okozhat problémákat – hívja fel a figyelmet brit szakértőkre hivatkozva a CNBC.

Az oldal szerint az Egyesült Királyságban mintegy 250 ezer felnőtt számolt be arról, hogy miután átesett a fertőzésen, parosmiától is szenvedett. Az ilyen esetekben előfordul, hogy a citrom illatát valaki rothadó káposztának érezte, és az is, hogy a csokoládéét benzinnek.

De amíg egy felnőtt adott esetben jobban tudja kezelni az undorát, kisgyerekek addig szívesen fogyasztott ételekről is lemondhatnak és túlságosan is válogatósak lehetnek. A tudományterületen jártas Carl Philpott most kiadott egy útmutatót az ezzel bajlódó szülőknek és orvoskollégáinak, hogy könnyebben felismerjék, ha parosmiát.

Philpott szerint a parosmia esetén az orrunkban jóval kevesebb szaglóreceptorunk működik, ezért a külvilágból csak valamilyen kevert szagot érzünk. A gyerekek esetében ez szerinte azért különösen rossz, mert így sokan közülük nemcsak egy-egy ételről mondanak le, hanem általában is nehezükre esik az evés. Kiemelte, hogy az utóbbi hónapokban az iskolákban terjedő járvány megnövelte a problémát.

„Hallottunk szülőkről, akiknek a gyermekeinek étkezési problémái vannak, súlyt is vesztettek, de az orvosok szerint semmi bajuk, csak válogatósak. Sokkal több információt akarunk ezért megosztani a szakmabeliekkel, hogy megértsék, egy szélesebb körű gonddal állunk szemben” – mondta Philpott.

Mit tehet a szülő?

Philpott első tippje a szülőknek és az orvosoknak is az, hogy higgyenek a gyerekeknek, amikor arra panaszkodnak, hogy büdösnek találnak egy ételt.

A szakember szerint a parosmiát különösen a sülő hús, hagyma, fokhagyma és kávé idézheti elő. Philpott ezért azt javasolja, kevésbé erős illatú élelmiszerekkel próbálják a szülők etetni a gyerekeket.

„Olyan ételekre gondolok, mint a tészta, a banán, a sovány sajtok. Ezekkel jól fel lehet mérni, mit esznek élvezettel vagy mit viselnek el. Vanília vagy ízesítés nélküli fehérje- és vitaminturmixokkal pedig lehet segíteni, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz anélkül, hogy az ízérzékelésüket próbára tennék” – mondta.

Ha ez sem működik, még triviálisabb módszert javasol: be kell fogni étkezés közben a gyerekek orrát.

Végül azt mondta, mindenképpen érdemes lehet otthon „szaglástréninget” tartani. Ekkor négy különféle illatot kell végigszagolni. Ezekre jobbára karakteresebb illatokat javasol: eukaliptuszt, citromot, csokoládét, rózsát, fehéjat, kávét vagy levendulát. Ezt az „edzést” mindennap kétszer, hónapokon át kell szerinte elvégezni.

„A gyerekeknek olyan illatok javasoltak, amelyeket már ismernek és nem hozzák elő a parosmiájukat. A legkisebbeknél talán ez sem segít, de a tizenéveseknek már elviselhető lehet”.

Borítókép: 9lnw / Pixabay