Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Hasan Almasi // Unsplash

Polgárháború tört ki a Google-nél, az ingyen ebéd a casus belli

Nincs több ingyen ebéd a Google-nél – legalábbis, ha azon mérnökök közé tartozol, akik a techóriás szerződéses, azaz nem állományos csapatát erősítik.

A Business Insider megtudta, hogy a Google nemrég áthelyezte az egyik szerződéses csapatát a Szilícium-völgybéli irodakomplexumból San Joséba. A dolgozók csak ott tudták meg, hogy a céges juttatásnak számító ingyenes ebéd már nem jár nekik, helyette akciós szendvicsek várták őket a menzán – mikrós burritót 2,59 dollárért, valaki?

A Google dolgozói az ingyen ebéd lehetőségén túl világszerte számíthatnak a legjobb, cég által fizetett orvosi ellátásra, és az amerikai lehetőségekhez képest nagyon sok szabadnapjuk van. Igen ám, de a vállalat munkaerejének csak kevesebb mint fele állományos, a többiek mindenféle szerződésekkel dolgoznak be a cégnek.

A nagyjából százfős San Jose-i csapat tagjai közül többen adtak hangot sértettségüknek. Különösen az zavarja őket, hogy a Google csupán a költözésük előtt három nappal küldte körbe levélben, hogy egyes céges előnyöktől el kell búcsúznia a dolgozóknak, akik közül ezt sokan észre sem vették, így a menzán estek pofára.

A Google szerint ez rendben van, mert a szerződéses dolgozók nem is elsősorban a cégnek, hanem az úgynevezett GOVO-knak dolgoznak: ez a Google-Owned, Google-Operated irodákat jelölő betűszó, azaz a vállalat érvelése tulajdonképpen kimerül abban, hogy ha a kedves kolléga nem magának a cégnek, hanem csak az egyik irodájának dolgozik, akkor már nem teljesértékű Google-dolgozó, hisz ezeket az épületek munkaerőkölcsönzőkön át töltik fel. Ugyanakkor a Business Insider kezébe került belsős kérdőív tanúsága szerint költségcsökkentés áll a háttérben – már a GOVO-k telepítését is az alacsonyabb kiadásokkal támasztották alá egy 2016-os dokumentumban.

San Joséban most úgy néz ki a Google-ös ebéd, hogy egyes helyi éttermekben becsületkassza van, azaz a dolgozók elveszik a kaját és ha úgy látják jónak, fizetnek érte, de ezt nem csekkolja senki – legalábbis nem a személyzet. Mert egyébként bekamerázták a pultot, így mindig látható, ki fizet és ki nem. Pár üdítő és rágcsa most is ingyenes, de a rendesebb menükért fizetni kell.

Nem ez az első eset, hogy a Google skarlátbetűt ragaszt azokra, akik nem állományos státuszban dolgoznak a cégnek. Előfordult, hogy a szerződéses fejlesztők felvarrót kellett viseljenek az irodakomplexum területén, és arra is volt példa, hogy az egyébként szintén ingyenes munkahelyi buszjáratra másféldolláros jegyet kellett váltaniuk.

A dolgozók között nő az elégedetlenség, kérdés, lép-e valamit erre az eddig struccpolitikát folytató Google.

Főoldali kép: Hasan Almasi // Unsplash

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."