Üzlet

PET palackokból készülnek jövőre a gumiabroncsok a Continentalnál

Forbes
2021. augusztus 19. 3 perc olvasás

Jövőre már olyan gumiabroncsok kerülnek ki a Continental gyárából, amiket PET palackok újrahasznosításával készítenek. Hatvan palack kell majd egy szett abroncshoz. 

PET palackok újrahasznosításából akar gumiabroncsokat gyártani a Continental – ezt a cég közölte reggel a Forbes.hu-val. A technológiát a cég és partnere, rostszakértő OTIZ-zal közösen fejlesztette ki.

Hogy működik?

Az új eljárás jövőre startolhat a tömeggyártásban, a műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott poliésztert használják majd. Egy mechanikus eljárással vonják ki a szükséges poliészter-fonalat a palackokból, amit a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során használnak fel.

Az OTIZ-zal kifejlesztett technológia lényege, hogy nem szükségesek hozzá kémiai lépések, a PET palackok nagyteljesítményű PET-anyaggá alakulnak át.

Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője közölte: a cég fenntarthatósági stratégiájának részeként vezetik be az új eljárást. „Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy rendkívül innovatív speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter fonallal készült. Az újrahasznosított poliészter fonal használatával újabb fontos lépést teszünk a termékeken átívelő körkörös gazdaság felé.”

Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat és végül mechanikusan megtisztítják. A gépi aprítás után olvasztásra, majd granulálásra kerülnek, ezt pedig szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat követi. a cég saját laboratóriumi és gumiabroncs-tesztek kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyagszálak ugyanolyan jól teljesítenek, mint az eddig használt szálak.

Egy Porsche 911-es Continental abroncsokkal. Forrás:
Caspar Rae // Unsplash

Minőségük és stabilitásuk megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk alkalmassá teheti őket a gumiabroncsok létrehozásában történő felhasználásra.

Hatvan palackot használnak egy szett abroncshoz

A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját, és ezáltal a vezetési sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt. Az újrahasznosított PET használata értékes erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor: manapság egy hagyományos személygépkocsi-gumiabroncs körülbelül 400 grammnyi poliészter fonalat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több mint 60 újrahasznosított PET palackot is fel lehet használni egy teljes gumiabroncs-szett elkészítéséhez.