Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pénzt spórol a gyáraknak a jövő

Az új technológiák, a negyedik ipari forradalom tíz éven belül közel 1 trillió dollár értéket teremt majd a korszerű üzemeknek, költségcsökkentésekkel és többletbevételekkel, derül ki az ABB sajtóközleményéből.

Az ipari forradalmak mindegyike növelte a termelékenységet és a hatásfokot, illetve javította a dolgozók munkakörülményeit.  Hasonló folyamat zajlik napjainkban is, ahogy automatizálják, az internetre csatlakoztatják, és egyre intelligensebbé teszik a jövő gyárait. A negyedik ipari forradalom segítségével a szenzorok széles körben elterjednek majd, a gépeket és a robotokat pedig az ipari internetre lehet csatlakoztatni. A szenzorok mérik a gép és környezetének folyamatait, így például a hőmérsékletet és a rezgést, digitális adatokat állítanak elő, amelyeket a megfelelő szoftver kielemez, majd a gyártók által valós időben alkalmazható információkká alakít, így javítva és adaptálva a termelési folyamatokat.

„Amíg a web és a mobil esetén digitális rendszerek közötti párbeszéd történik, ezzel szemben az IoT a fizikai világot digitalizálja, majd azt visszaalakítja a fizikai világnak megfelelően.”

– mondja Guido Jouret, az ABB digitális igazgatója.

Az üzleti modellek megváltoztatása és az új értékteremtő lehetőségek feltárása céljából alkalmazott digitális technológiák várhatóan közel 1 trillió dollár értéket teremtenek az ügyfelek számára költségcsökkentésekkel, illetve a többletbevételeknek köszönhetően. Az üzleti szaktanácsadással foglalkozó McKinsey úgy becsüli, hogy a digitalizálás egy szélesebb piacon 2025-re 4 és 11 trillió dollár közötti gazdasági értéket állít majd elő évente.

A jövő gyárának egyik kulcsfontosságú kelléke a szenzor, amely információkat gyűjt a termelési folyamatról, és feltölti azokat az internetre. A motorra szerelt szenzorral alapvető paramétereket, így például rezgési és hőmérsékleti adatokat lehet mérni, majd az adatokat vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül egy biztonságos szerverhez továbbítja. A szerveren tárolt adatokat okostelefonról vagy táblagéppel lehet elérni. A szenzor szinte bármilyen kisfeszültségű villanymotorra felszerelhető, így segítségével a motor hálózatra kapcsolt eszközzé alakítható.

Az ABB-nek a németországi Heidelbergben lévő, kismegszakítókat gyártó üzemében már megtekinthető, hogyan néz ki a jövő gyára, ha az ABB AbilityTM megoldásaival van felszerelve, és ezzel hogyan válnak a dolgok gyorsabbá és hatékonyabbá:


A heidelbergi üzemben 7 különböző típusú ABB robot működik. A robotok mindegyikét az ipari internetre csatlakoztatják és felügyelik, így biztosítva optimális teljesítményüket. A hálózatra csatlakoztatott robotok bevezetése óta a termelékenység a már korábban is magas szinthez képest további 3%-kal nőtt, és a szerelősor üzeme is rugalmasabbá vált. A szerelősor a korábbiakhoz viszonyítva ma háromszor több termékvariáns gyártására képes.

A jövő gyára számos pontot összeköti például a szintén a cég érdekeltéségben álló B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH) termékeit és megoldásait is, utóbbi a gép- és gyárautomatizálás terén piacvezető.

Oszd meg!