Ivan Aleksic / Unsplash
rövid hír

Sztrájkolnak a pedagógusok – ezek a legfőbb tudnivalók

Forbes
2022. január 31. 2 perc olvasás

Hétfő reggel a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja miatt 8 és 10 óra között nem lesz oktatás a részt vevő iskolákban és óvodákban. Ahogy a Telex emlékeztet, hasonlóra legutóbb 2016-ban volt példa, hat éve április 15-én szintén két órára állt le a tanítás. Akkor közel 25 ezren sztrájkoltak több mint 1100 iskolában, most

50 ezer résztvevőre számítanak a szakszervezetek, abból kiindulva, hogy péntekig 46 ezren írták alá a pedagógusok követelését támogató petíciót.

A demonstrációt a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg közösen, az után, hogy hetekig eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről. Legfőbb követeléseik között a béremelés és a munkaterhek csökkentése szerepel, valamint az, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat, akik nem veszik fel a covid elleni oltást. A PDSZ és a PSZ jelezte azt is, hogy március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés jöhet, ha a feltételeik addig sem teljesülnek.

Az oktatás reggeli beszüntetése után 13 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt sajtótájékoztatót tart a két szakszervezet, majd 14 órakor autós demonstráció indul a Hősök teréről. Ezt már nem a PDSZ és a PSZ, hanem a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi.

A nagyjából 200 autósra becsült kocsisor az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rakpart – Margit híd – Szent István körút – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere útvonalon halad majd.

Fotó: Ivan Aleksic / Unsplash