Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hétfőtől újabb magánkórháznál lehet koronatesztet csináltatni, minden eddiginél olcsóbb lesz

Április 6-ától az Emineo Magánkórház is beszáll a koronavírus gyorstesztelésébe, ráadásul az eddig elérhető tesztek árának harmadáért. Egyéni és nagyvállalati szűréseket is vállalnak, miközben továbbra is nyitva tartják baleseti ügyeletüket, és a nem halasztható traumatológiai műtéteket is elvégzik. 

Friss cikkünk a témában:

„Azt tapasztaljuk, hogy óriási igény van a tesztekre, és ezzel is szeretnénk segíteni a vírus terjedésének lassítását, ezért jövő hétfőn elkezdjük a tesztelést egy COVID-19 IgM/IgG Ab típusú, kínai gyorsteszttel, ami az EU szabványnak megfelel, TÜV és LOT számmal rendelkezik. A páciens ujjbegyéből vett vérmintából állapítható meg 15 perc múlva az eredmény.”

Ezt Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója mondta el a Forbes kérdésére. Hozzátette, a vizsgálatokat előjegyzéssel ütemezik (hétfőtől online lehet bejelentkezni), naponta körülbelül 60-70 tesztet tudnak elvégezni, és 50 fő fölötti létszámnál külső helyszínre is kimennek. Ez utóbbi például idősek otthonában és nagyobb vállalatoknál lehet kézenfekvő megoldás – két vállalat már érdeklődött is az Emineonál, mindkettő a szolgáltató szektorban működik. 

UPDATE: Korábban – az Emineo tájékoztatása alapján – azt írtuk, hogy telefonon is be lehet jelentkezni, de a magánkórház frissített tájékoztatása szerint telefonon nem, csak online lehet leadni a tesztelésre vonatkozó igényeket.

Az Emineo budai magánkórházában elvégzett gyorstesztelés ára 9000 forint, ha pedig külsős helyszínen történik a vizsgálat, akkor 12–16 ezer forint. Ez lényegesen kevesebb, mint a hazai piacon eddig látott 30 ezer forint körüli árak, bár az egyes vizsgálatok között lehetnek eltérések. 

A Mikromikomednél orr- és garatváladékból történik a mintavétel (ez úgynevezett PCR-tesztelés, aminek egy nappal később van meg az eredménye, és elsősorban a tüneteket mutató pácienseknél indokolt), de például a Róbert Magánkórházban szintén 15 perces gyorstesztet csinálnak, ugyanúgy vérből veszik a mintát, és szintén az IgM és IgG ellenanyagok meglétét vizsgálják, vagyis azt nézik, hogy az illető átesett-e már fertőzésen, vagy esetleg tünetmentesen hordozza a vírust.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után Széll András, a Mikromikomed Kft. ügyvezető igazgatója mindezt azzal egészítette ki, hogy megbízható eredményt szerinte csak a PCR vizsgálatok nyújtanak, és nagy felelősséget vállal magára mindenki, aki a gyorsteszteket alkalmazza.

Börzsei-Knoll Veronika a versenytárs magánintézmények gyakorlatát nem kommentálta, csupán annyit mondott a saját árazásukra, hogy:

„azért kerül 9000 forintba, mert ez a piaci ár”.

Nyitva vannak

Mivel az Emineo alapvetően mozgásszervi panaszokra fókuszáló magánkórház, úgy gondolják, hogy azzal segítenek a legtöbbet, ha profiljuknak megfelelően átvállalják és ellátják akár a járóbeteg, akár a fekvőbeteg részlegükön az ortopédiai–traumatológiai eseteket, ezzel tehermentesítik az állami kórházakat. Ennek megfelelően védőfelszerelések használata mellett (védőszemüvegben, vizsgáló kesztyűben, steril kesztyűben, orvosi maszkban, sapkában) jelenleg is zajlik a járóbetegrendelés, bár, mint elmondták, a forgalom nagymértékben visszaesett. 

Az Emineo alapítói: Börzsei-Knoll Veronika és Knoll Zsolt. Fotó: Orbital Strangers
Az Emineo alapítói: Börzsei-Knoll Veronika és Knoll Zsolt. Fotó: Orbital Strangers / archív

Baleseti sebészeti rendelésükön viszont nem változott az eddig megszokott betegforgalom. Itt továbbra is reggel 8 és este 8 között ellátják azokat, akiknek egy kéz- vagy lábtörésnél, ficamnál, hasonló panaszokkal sürgős segítségre van szükségük. A koronaelőírások persze itt is szigorúak, most nem lehet csakúgy beesni, előbb telefonon megszűrik, hogy nem jelent-e a páciens extra kockázatot koronavírus szempontból. Az elektív műtéteket most ők sem tudják elvégezni (ezt tiltják a jogszabályok), de rendeleti utasításoknak megfelelően a traumatológiai műtétek – csökkentett esetszámmal – jelenleg is zajlanak. 

Emellett videókonzultációkat indítottak azoknak, akik bármilyen okból nem tudnak személyesen megjelenni a rendeléseken. A rehabilitációs részleg gyógytorna tevékenysége már lassan két hete átállt az online gyógytornára, így a műtéteket követő rehabilitáció sem szakadt meg.

Az átállás rugalmas volt, ahogy Veronika mondja: „orvosaink elköteleződése a gyógyítás irányába hatalmas segítség most is. Amikor először felmerült, hogy rendeléseiket nem biztos, hogy folytatni tudják az eddig megszokott módon, azonnal nyitottságot mutattak a videókonzultációra, amit rugalmasan meg tudtunk oldani az egyéb rendeléseikkel összehangolva. Azoknál a kollégáknál, akiknek állami kórházban van a főállásuk, érthető módon most oda esik a hangsúly, de mivel ápolóink és asszisztenseink főállású munkaviszonyban dolgoznak nálunk, így a teljes csapattal tudunk számolni jelenleg is.”

Hetekkel ezelőtt náluk is – mint ahogy a legtöbb magánegészségügyi intézményben – felmérte az eszközparkot és a humán erőforrást az Operatív Törzs. Jelenleg is naponta küldenek jelentéseket a Védelmi Bizottságnak, ebben részletesen beszámolnak az eszköz és emberi erőforrásokról.

Átírta a terveiket

Ahogy minden más cégnél, a járványügyi helyzet és az ezzel járó korlátozott működés az Emineo pénzügyi terveit is átírta. Hogy mennyire, arról Veronika azt mondja:

„Kiszámíthatatlanná vált, tekintve, hogy nem tervezhető előre az időszak hossza, de bizakodunk abban, hogy minél hamarabb véget ér ez a pénzügyileg is nehezebb időszak, és visszaáll a kórház eredeti működése.”  

Az Emineóról 2016 áprilisában írtunk portrét a magazinban, akkor körülbelül 6 évvel voltak az indulás után. Rendelőintézetük a 2009-es nyitás után lépésről lépésre újabb szolgáltatásokkal, szakterületekkel, orvosokkal, gépparkkal bővült, 2013-ban 200 milliós beruházásból megnyitották a baleseti ügyeletüket, 2015-ben nagyjából 150 millió forintos éves árbevételnél tartottak, és szinte kezdettől fogva nyereségesen dolgoztak.

Az Emineo új magánkórházának egyik szobája
Az Emineo 2018 tavaszán megnyitott magánkórházának egyik szobája

Azóta megtöbbszörözték a forgalmukat (2017-ben 450, 2018-ban már 670 milliós bevételük volt, miközben stabilan 100–150 millió forintos nyereséget termeltek), megnyitottak saját kórházukat a 12. kerületben a Hegyalja úton (most már minden szolgáltatásuk ezen a helyen üzemel), és közben háromszor annyi orvossal dolgoznak, körülbelül 35-en vannak.

Két dolog nem változott: az intézmény továbbra is a mozgásszervi betegségekre koncentrál, céljuk, hogy „a lábujjtól a fejbúbig” mindent el tudjanak látni (az első röntgen- és ultrahang felvételektől a szükséges műtéteken át a gyógytornáig és a fizikoterápiáig), illetve, hogy a céget továbbra is a Knoll-házaspár jegyzi és tulajdonolja.

Knoll Zsolt az ország egyik legismertebb – korábban rengeteg élsportolót sikeresen műtő – térdspecialistájaként lett végül saját kórházának orvosigazgatója. Szintén szakmabeli, egykori balettművész lábsebész felesége pedig amellett, hogy maga is operál és gyógyít, kezdettől viszi a cég gazdasági és humán ügyeit.

Ahogy korábban írtuk, kettejük közül belé szorult több üzleti érzék és vállalkozói szellem, ő hajtja a kereket. Ő volt az, aki kitalálta az Emineót (a név egyébként az eminenssel rokon, kitűnőt jelenti latinul), és ő az, aki minden körülmények között kőkeményen megy előre. Amit pár éve idéztünk tőle, az a jelen körülmények között, ha lehet, még érvényesebb:

„ha csak megállsz, már lemaradsz”.

Megjelent a friss Forbes! A nyomtatott kiadás mellett a lapszám digitálisan is elérhető!

Oszd meg!