Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia

Padlón az albérletárak, de a digitális oktatás még közbeszólhat

Nem esett a KSH-Ingatlan.com országos lakbérindexe január óta, azaz elérhették a mélypontot az átlagos albérlet-árak. Van már kiugróan teljesítő város, ahol nőttek a havidíjak. Az egyetemisták digitális oktatása azonban tovább csökkentheti a havidíjakat a nagyobb városokban.

Elérték a mélypontot az albérlet-árak, a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexe legalábbis nem csökkent január. Már tavaly is nagy mínuszban volt a piac, országosan 12,7 százalékkal csökkentek az albérletek havidíjai, a folyamatos csökkenés, úgy tűnik, megállt.

Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosban februárban 130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, minimális csökkenés január óta. Ez tavaly ugyanekkor még 162 ezer forint fölött volt. Az elemzés szerint ugyanakkor csak azért stagnáltak az árak, mert szűkült a kínálat, ami pedig önmagában árfelhajtó tényező lenne. Hangsúlyos ugyanakkor, hogy a lakbérindex nem tartalmaz négyzetméterre leosztott adatokat, az átlagos lakbérbe ugyanúgy számolják bele az ötven, mint a száz négyzetméteres lakást.

A februári adatsorok a KSH és az Ingatlan.com közös gondozásában, az utóbbi cég közel 40 ezer hirdetése alapján készítették.

KSH-Ingatlan.com lakbérindex

KSH és az Ingatlan.com lakbérindexe. Forrás: Ingatlan.com

A legtöbb megyeszékhelyen hasonló a tendencia, vagy stagnálnak, vagy csökkennek az átlagos bérleti díjak, de van pár kiugró város.

  •  Zalaegerszegen 11 százalékkal 100 ezer forintra,
  • Egerben 6 százalékkal 92,5 ezer forintra,
  • Szombathelyen 3 százalékkal 90 ezer forintra,
  • Kecskeméten 2 százalékkal 92 ezer forintra nőtt január óta a kiadásra hirdetett lakások és házak átlagos havi bérleti díja.

A digitális oktatás is közbeszól

Összességében is az látszik, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak. Ezek azok a régiók, ahol a legkevesebbet nőtt a munkanélküliség tavaly, sőt, a Dél-Dunántúlon éves összevetésben még javult is a foglalkoztatottsági ráta. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azonban azt mondta, hogy még nem tudni, középtávon csökkennek-e tovább az árak. A január-februári ugyanis a keresztféléves képzések indulása miatt hagyományosan erős hónap. Az egyetemisták és főiskolások ugyanakkor digitális munkarendben tanulnak és nincs semmilen előrejelzés, meddig tarthat ez az állapot.

Borítókép:  Verőczi Zoltán / Wikimedia

Oszd meg!