Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Óvszerkinézetű, eldobható töltővel forradalmasítanák a mobilipart

Részben újrahasznosítható, eldobható telefonaksikat gyárt két amerikai srác – szállítanak Magyarországra is. 

Minden eddiginél nagyobb szükségünk van állandó energiaforrásokra: gyakorlatilag az okostelefonok legnagyobb problémája ma az, hogy hiába tudnának több technológiai kérdésben is előre lépkedni a gyártók, megfogja őket az akkumulátor készenléti ideje. Hiába gyártanak nagyon szép kijelzőt és erős processzort, ami a legújabb játékokat is elfuttatja konzolminőségben, ha az egész fél óráig élvezhető, mert ledarálja az aksit.

powrtab_300_01
Több fejlesztés is folyamatban van, sokan kísérleteznek szupertöltőkkel meg nanolyukakkal az akkumulátorokban, az áttörés azonban még  várat magára. Márpedig a mobil ma már a mindennapok része lett, nemcsak a játékélmény miatt lehet fontos, hogy ne merüljünk le, hanem azért is, hogy elérhetőek maradjunk.

A problémára egyik lehetséges megoldásáról Steven (20) és Nick (23) Helfer beszélt a Forbes.com-nak: Powrtabs néven óvszer csomagolására hasonlító és akkora méretű, eldobható akkumulátorokat kísérleteztek ki. “Eredetileg a füves cigihez való Dabado párologtatónkhoz akartuk hordozható töltőt. Hamar rájöttünk viszont, hogy nemcsak ehhez használhatjuk. Elkezdtünk google-zni, azt hittük, hogy ez annyira magától értetődő ötlet, hogy valaki már megcsinálta. Amikor a Google találatainak tizedik oldalára értünk, és még mindig nem láttunk semmi olyat, amit mi kitaláltunk, rájöttünk, hogy rátapintottunk valamire” – mesélik a startupjuk születésének pillanatát (az USA-ban több államban is legalizálták a marihuána fogyasztását).

powrtab_300_02

2016 februárjában találták ki az egészet, az elmúlt hét hónapban pedig az egyszer használatos, lebomló, a környezeti szempontból fenntartható töltőn dolgoztak.

A környezeti szempontból fenntartható egészen pontosan azt jelenti, hogy aksi burkolata lebomló anyagból készül, de a belsejét ugyanúgy akkumulátor-gyűjtő helyen kell kidobni.

Az eszköz mára elérhető bármilyen Apple Iphone-hoz megfelelő adapterrel, és van belőle androidos verzió is, ami minden micro-USB-s telefonhoz használhat, akár vezeték nélküli fülhallgatókhoz is. A Powrtab egy átlagos akkumulátort harminc perc alatt tölti fel nulláról száz százalékra.

Egy 12 darabos androidos kiszerelést (de lehet csak hármat is rendelni) 50 dollárért árulnak (14 500 forint), a szállítási költségekről egyelőre nem sokat írnak, csak azt, hogy az adott ország adóiért, a vámért a megrendelő felelős, így valószínűleg bárhova, Magyarországra is szállítanak.

Képek forrása: powrtabs.com 


A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy az aksi teljes egészében újrahasznosítható, de ez csak annak burkolatára igaz, a cikket olvasónk jelzése után frissítettük. Köszönjük, és elnézést a hibáért. 

Oszd meg!