Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Öt izgi startup a régióból, amit érdemes figyelemmel kísérni

A baltikum évek óta diktálja a tempót, de szép lassan a régió is felzárkózik, és már vannak piacilag is visszaizgazolt startupok, közülük szemezgettünk. Nemcsak Magyarországon nagy a pezsgés. 

A Google Varsóban szervezett startupmustrát, elmentünk és megnéztük, hogy miközben Magyarországon évek óta nagy a pezsgés, mivel foglalkoznak a startupok a környékünkön.


Budget Bakers

Takarékoskodni nem egyszerű, a cseh Budget Bakers is tisztában van ezzel, ők egy mobilapplikáció segítségével próbálják az embereket a pénzügyi tudatosságra szoktatni. A rendszer kapcsolatban van a bankokkal is, ezért meg lehet spórolni a kézi bevitelt, jelentéseket készít a költéseinkről, és segít takarékoskodni, hogy összejöjjön a zseton az áhított dolgokra – nyaralás, jeggyűrű, satöbbi. (Persze ehhez hasonló appokból vannak hazai fejlesztések is )

 

 

Shipitwise

A Shipitwise a nagyméretű poggyászokkal való vesződést veszi le az utasok válláról. A szolgáltatás a reptér és a szállás közötti lyukat foltozza be, az utasnak a létező legnagyobb poggyászát is háztól házig viszik, anélkül, hogy neki ezzel bármi dolga lenne.

Itt tényleg nem a “nehéz a bőröndöm” kategóriáról van szó, inkább sporteszközök és ehhez hasonló dolgok vannak a fókuszban, még motorkerékpárt is elvisznek (és be is csomagolnak).

Vaultoro

A német Vaultoro az infláció okozta bizonytalanságot küszöbölné ki azzal, hogy egyszerűen lehetővé teszi az arany (és bitcoin) online  megvásárlását. A Google által szervezett varsói startup-befektető találkozón az egyik legmegkérdőjelezettebb startup lett. A cég állítása szerint a rajtuk keresztül vásárolt aranyat svájci trezorokban tartják, amikhez akkor is hozzá lehet férni, ha a cég esetleg eltűnik a süllyesztőben, noha nincs banki engedélyük (ezt trükkösen azzal magyarázták, hogy ők kereskednek az arannyal, nem megőrzik).

 

 

 

Whisbear

Innovatív alvássegítő, amit lengyel anyák találtak ki a világ összes anyjának. Az újszülőttek elalvását segítendő plüssmackó/polip hibridnek különböző anyagból készültek a lábai, van, ami zörög, van, ami csak bolyhos, de az igazi nagy truváj a mackó fejébe rejtett, sírásfigyelővel ellátott fehérzaj-hangszóró. (Hülyeségnek hangzik elsőre, mert ki tud aludni, ha mellette sistereg meg zúg valami, de a baba 9 hónapig mást sem hallott csak ütemes szívverést és hangos bélmozgást, szóval egy monoton zajforrás tényleg segíthet neki az elalvásban.)  

 

 

Typing DNA

Ez már egy román startup, ami a biometrikus azonosítás egyik különleges vállfajával, a gépelés-felismeréssel dolgozik. A hagyományos e-mail cím és jelszó páros könnyen feltörhető, ezért találták ki a különböző íriszvizsgáló, hangfigyelő azonosítást, de igazából a gépelési stílusunk is alkalmazható erre a feladatra. Cserébe nem kell megjegyeznünk a jelszavainkat, hanem csak pötyögni kell egy megadott szöveget, a rendszer pedig mesterséges intelligencia segítségével megtanulja, hogyan is gépelünk.

 

SEON

A magyar SEON az online kereskedés őrangyalaként figyeli, hogy nem próbálnak-e éppen átverni minket, a program a tranzakció során ellenőrzi, hogy az megbízható forrásból lett-e indítva – a böngészési adatoktól kezdve a tranzakciós információkig bezárólag mindent átnéz a pillanat tört része alatt, anélkül, hogy a felhasználónak vesződnie kéne ezzel. 

A legfrissebb nyomtatott kiadásban (melynek cikkei online nem elérhetőek, csak a Forbes Magyarország appon keresztül) először jelentettük meg listánkat a legforróbb magyar startupokról, amire befutott a SEON csapata is.

 


Disclaimer: Az itt felsorolt startupok a Google által szervezett varsói CEE All Stars találkozón mutatkoztak be. Az utazást és a szállást a Google fizette, a cikk tartalmába nem volt beleszólásuk, köszönjük a segítséget!

Oszd meg!