Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Oszkó és Csányi alapkezelője szállt be a magyar e-sport cégbe

Az Oszkó Péter-féle OXO Technologies Holding Zrt. portfóliójába tartozó startup, az Omnicoach a világon elsőként mesterséges intelligencia segítségével edzi a gamereket, akik így egyre értékesebb csapatokat tudnak alkotni. Az e-sport cég nemrég újabb befektetési kört zárt: 1,5 millió eurót kaptak és új befektető is csatlakozott a csapathoz.

A startup a most zárt post-seed (a magvető és az érett szakasz közötti) befektetési körében a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. csatlakozott, és összesen közel 1,5 millió euró (fél milliárd forint) értékben vontak be kockázati tőkét. Az alapkezelő tulajdonosa Csányi Sándor vagyonkezelő cége, a Bonitás 2002.

De mit csinál az Omnicoach, amit az OXO a Forbes kérdésére korábban a koronavírus-válság egyik nyerteseként jellemzett? A cég a világ első, mesterséges intelligencián alapuló gamer coaching rendszerét fejleszti, mely az amatőr e-sportolók és a teljesítményüket javítani kívánó hivatásos gamerek fejlődését egyaránt segíti. A szoftver nemcsak statisztikákkal, hanem valódi, személyre szabott tippekkel és gyakorló feladatokkal is támogatja a felhasználókat.

A projekt elindulásakor közvetlenül értékesítették edzői szolgáltatásaikat a játékosoknak, de a B2C modell a startup számára magas marketingköltségeket és időigényes tartalomgyártást hozott magával. Ezért a tavalyi évben stratégiát váltottak, létrehoztak egy teljesen személyre szabható platformot, melyet e-sport csapatoknak és gaming szervezeteknek értékesítenek. Ebben a modellben a hivatásos edzőknek, kluboknak is lehetősége van a szolgáltatásukat az Omnicoach felületén keresztül fejleszteni, sőt akár skálázhatóvá is tehetik: saját tanácsaikkal, gyakorlófeladataikkal tréningezhetik a követőiket. Így a szoftver már nem csak a végfelhasználók számára teremt komoly hozzáadott értéket, hanem az iparági szereplők piaci igényeikre is megoldást nyújt, illetve felhasználható egyéb iparágak marketing akcióihoz is.

Többségben maradtak az alapítók

A magvető tőkét az OXO Technologies adta a cégnek, amely most ismét befektetett a Bonitás mellett, tudtuk meg a befektetőcégtől. (Oszkó korábban az OTP által indított Portfolion alapkezelőcéget vezette, miután kiszállt megcsinálta a saját alapkezelőjét, az OXO-t.) A tulajdonosi struktúráról nem árultak el részleteket, de annyit megerősítettek a Forbesnak, hogy a tulajdonosok a mostani kör után is többségben vannak.

Az elmúlt félévben az Omnicoach sikeres pilot megállapodásokat kötött különböző e-sport szervezetekkel. A járványügyi vészhelyzettel járó digitális és technológiai ágazatokat érintő élénkülés az e-sport piacát sem kerülték el. Állítják, az üzleti folyamatok terén fellendülést tapasztalt a csapat, a sales ciklusaik lerövidültek, hiszen a potenciális partnereiknek olyan monetizálási lehetőségeket kellett találniuk, ami hiánytalanul működik a virtuális térben.

Új termékkel jönnének a piacra, erre is kell a most bevont tőke

A csapat a következő időszakban arra törekszik, hogy a pilot együttműködéseit lezárja, azok tanulságai nyomán pedig a termék piacvezetését végzik majd el. Ehhez fontos lépés egyfelől az értékesítési csapat bővítése, hiszen a céljuk, hogy minél több professzionális e-sport csapattal sikeres, bevételt generáló partnerséget építsen ki. Másfelől pedig, hogy további fejlesztéseket végezzenek a platformon annak érdekében, hogy további piacvezető e-sport videójátékokra is bevezethessék a szolgáltatásukat.

Fenti célkitűzéseikhez tőkeinjekcióra volt szükségük. A korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Zrt. mellett most a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. is beszállt az innovatív vállalkozásokat finanszírozó Bonitás Kockázati Tőkealap II-vel, összesen mintegy 450 millió forinttal.

„Az Omnicoach által fejlesztett e-sport coaching szoftver szakmailag már bizonyított, nagyságrendileg ezer végfelhasználó és számos professzionális e-sport csapat tesztelte a rendszert, utóbbiak közül többen is partneri megállapodást kötöttek a társasággal. A Bonitás befektetésének célja, hogy a következő években az Omnicoach minél több professzionális e-sport csapattal sikeres, bevételt generáló partnerséget építsen ki és az általa fejlesztett coaching rendszer további négy-öt piacvezető e-sport játékra kiterjesztésre kerüljön” – számolt be várakozásaikról és terveikről Jánoki László, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési Igazgatója.

Borítókép: Oszkó Péter az irodájában. Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!