Fotó: Megállapodtak. Lélfai Koppány (BB), Vida József (Takarékbank), Balog Ádám (MKB).
Üzlet

Országos tévécsatornát vett Szlovéniában (is) a Takarékbank vezére

Zsiborás Gergő
2020. július 07. 2 perc olvasás

Vida József régiós szinten is látható médiabefektető lett: egy magyar mellett immár szlovén országos tévécsatornája is van a bankárnak. Mindezt bő egy év alatt érte el. 

A Vida József érdekeltségébe tartozó TV2 Csoport megvette a szlovén Planet TV-t, írja a Media1 a ljubljanai értéktőzsde honlapjára hivatkozva.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az eladósorba került Planet TV-ért bejelentkezett a TV2 Csoport, most itt a hivatalos bejelentés: a Vida József érdekeltségébe tartozó csoport lett a befutó.

A Planet TV országos lefedettségű, de komoly pénzügyi nehézségekkel küszködött, a tulajdonos Telekom Slovenije végül csupán 5 millió euróért engedte el (1,7 milliárd forint). Ez azt is jelenti, hogy a TV2 a tavaly realizált profitjából ki is tudja fizetni akár a vétalárat (az ugyanis ennyi volt). A szerződést már alá is írták, a felek a hatóságok zöldjelzésére várnak, így őszre zárhatják le a felvásárlást.

Magyar kormányközeli szereplők a szlovén médiában: szintlépés

A szlovén piac a TV2-nek nem lesz ismeretlen: a csoport élére tavaly tavasszal kinevezett bolgár Pavel Stanchev 2013-ig épp a Planet TV vezérigazgatója volt.

A Mészáros Lőrinc köréhez sorolt Vida banki szakemberből lett az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes listáján a 41. volt, ha épp nem médiabefektetéseivel foglalkozik, az OTP-ellenlábas gigabankot építi. A bankár nemrég van jelen a médiapiacon, csak tavaly május végén jelentette be, megvásárolta a 14 csatornából álló TV2 Csoportot, előtte nem volt ilyen jellegű érdekeltsége.

Magyar kormányközeli szereplőknek eddig is voltak szlovén médiaérdekeltségei, a mostani bevásárlás azonban mindenképpen szintlépést jelent.

Spéder volt utoljára ilyen helyzetben

Az utolsó olyan magyar milliárdos, akinek komoly érdekeltégei voltak a médiában és a pénzintézeti piacon egyszerre, az a Spéder Zoltán volt, aki kegyvesztetté lett, és – vélhetően komoly politikai nyomásra – végül megszabadult cégei nagy részétől, így az Indexet is tulajdonló médiacsoporttól valamint az FHB Banktól – mely ma már épp a Takarék csoportban él tovább.

Borítókép: Lélfai Koppány (BB), Vida József (Takarékbank), Balog Ádám (MKB) miután bejelentették, a három bank fúzionál létrehozva az OTP legnagyobb riválisát.