Üzlet

Csípőprotézisekkel előre: terjeszkedik az orosz piacon az egri székhelyű orvostechnikai cég

Forbes
2019. október 16. 3 perc olvasás

Újabb mérföldkőhöz ért a Sanatmetal oroszországi leányvállalata, miután megtörtént az új termékei regisztrációja. Ez azt jelenti, hogy a Sanatmetal CIS termékei orosz gyártmánynak minősülnek, így előnyt élveznek az orosz piacon a külföldi termékekkel szemben, és az eurázsiai piacon is nagyobb kereslet várható rájuk.

Az egri székhelyű orvostechnikai cég orosz gyárát tavaly júniusban nyitották meg Obnyinszkban. A Sanatmetal akkor már 15 éve volt jelen a helyi piacon, traumatológiai termékeik népszerűek voltak az országban. Annak érdekében, hogy piaci részesedésüket tovább növeljék, megalapították az orosz leányvállalatukat. Az említett regisztrációk megszerzése a beruházási folyamat végét jelenti.

A certifikáció megszerzéséig csak félkész termékek készülhettek az orosz leányvállalatnál, ám mostantól, miután a térd után a traumatológiai és a csípő termékek regisztrációja is megtörtént, a gyártás minden folyamatára van engedélyük, a termékeiken már az Oroszországban készült felirat olvasható.

Ez azért jelentős, mert az orosz kormány néhány éve úgy döntött, az orosz kórházaknak a hazai gyártókat kell előnyben részesíteniük. Eddig a Sanatmetal importáló cégként volt jelen a térségben, leszűkített opciókkal, most azonban egy új lehetőség nyílt előttük piaci szempontból.

A cél, hogy hosszú távon a cég eddigi 3-5 százalékos piaci részesedését 15-20 százalékra növelhessék Oroszországban, s az eddigi visszajelzések alapján az eurázsiai piac megrendeléseit tekintve is növekedésre számítanak.

A regisztráció megszerzését komoly ellenőrzések előzték meg, így a megszerzett certifikát garanciát jelent arra, hogy az obnyinszki gyárban készülő termékek ugyanolyan kiváló minőséget képviselnek, mint az anyacég egri gyárában előállítottak. Az orosz üzemben a Sanatmetal teljes termékpalettája gyártható, de főként arra törekednek, hogy a helyi piac igényeit elégítsék ki.

Számos termék van, amelyet továbbra is importálni fognak Egerből, vagy éppen félkész termékként érkezik meg az orosz gyárba, de amennyiben igény lesz rá, a jövőben akár további kapacitásbővítésre is látnak lehetőséget.

A teljesen magyar tulajdonú Sanatmetal több mint 50 éves múlttal rendelkezik a profiljában. A cég technológiáját és vállalati kultúráját a világvezető három multinacionális cég, mint stratégiai partnerek, valamint a BSI, FDA, Anvisa, Certiso és egyéb nemzeti auditok alakították ki.

Az oroszországi gyár a Sanatmetal telephelyeként üzemel, így a gyártási folyamatok és minden más eljárás is azonos a magyarországival.

Az egri székhelyű orvostechnikai cégegyébként szerepelt a Forbes tavalyi, a 100 legnagyobb magyar céget bemutató összeállításában (2018/november) is. Többek között traumatológiai, ortopédiai és állatgyógyászati implantátumokat és nagyízületi protéziseket gyártanak és forgalmaznak, de megvették és továbbfejlesztették a bankkártya nagyságú, okostelefonnal összeköthető EKG-mérőt, a Wiwe-ot is – írtuk tavaly novemberben.

Utóbbi terméküket egyébként nemrégiben díjazták, a fejlesztés Az év innovációja díját söpörte be az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért versenyén. Az IVSZ 1997 óta díjazza a hazai piac kiválóságait és reménységeit.

A Bitrise, a HTTP Alapítvány és a Sanatmetal az IVSZ díjazottai között