Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor: Részleges boltnyitás jöhet, szabad nyarunk lesz

Ma este vagy holnap reggel jöhet a rendelet a négyzetméteralapú nyitva tartásról és a kijárási korlátozás kitolásáról.

Részleges boltnyitásról dönthet az operatív törzs a mai ülésén, ezt Orbán Viktor kormányfő közölte a szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádión. Át fogunk állni a négyzetméteralapú nyitvatartásra, azaz tíz négyzetméterenként egy vevő lehet a boltokban – a részletes szabályok ma este vagy holnap reggel fognak megjelenni a Magyar Közlönyben.

Arról is javaslat született, hogy a kijárási korlátozás ne 20, hanem 22 órakor kezdődjön, erről is ma vagy holnap születik végleges döntés.

Úgyszintén arról, hogy a boltok ne 19, hanem 21 óráig legyenek nyitva. „Nagy küzdelem volt a fodrászokért és a szépségipari dolgozókért, de a szakemberek mereven ellenállnak”, erről az ágazatról is a mai ülésen döntenek.

„Szabad nyarunk lesz.” Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azonban amíg nincs minden 65 év feletti beoltva, szó sem lehet teljes nyitásról, ugyanakkor

biztos benne, hogy „szabad nyarunk lesz.”

A várandós nőket a Pfizer vagy a Moderna készítményével be lehet oltani, a regisztrált 65 év felettiek beoltására pedig a nagyhéten vagy az azt követő héten kerülhet sor.

Extrém terhelés alatt az egészségügy, újabb szigorításokat javasol a Magyar Orvosi Kamara

Szóba kerültek az iskolák is, Orbán megerősítette: lát esélyt rá, hogy április 19-én nyithatnak az iskolák. 102 ezer ember dolgozik az ágazatban, közülük 20 ezret már beoltottak. A többiek április 10-ig megkaphatják az oltást, legalábbis a kormányfő szerint az ellátórendszer képes ezt biztosítani.

A kormányfő ismertette a vakcinahelyzetet is: eszerint már bő 1,8 millió ember kapta meg legalább az első oltást, 600 ezer pedig a másodikat is. Jelenleg 400 ezer adagnyi vakcina van kint, amivel oltanak, további 250 ezer adagnyi Szputnyik pedig raktárakban áll. Van emellett bő félmillió adag, ami a második oltásra vár.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus