Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán azt ígéri, a keleti oltást kapók is szabadon utazhatnak majd

Az Európai Parlament a tagállamokra bízza, milyen feltételekkel engedik be az Európai Gyógyszerügynökség által nem elfogadott vakcinával beoltottakat. Módosul a kijárási korlátozás is, elég lesz éjfélre hazaérni.

Szombat reggeltől módosul a kijárási tilalom kezdete, éjfélre tolják, az éttermek és a boltok 23 óráig lehetnek nyitva, a korábban beharangozottnak megfelelően pedig az oltási igazolvánnyal rendelkezők mehetnek moziba, edzőterembe, uszodába, színházba és beléphetnek az éttermek belső tereibe is – erről beszélt Orbán Viktor miniszerelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel.

A miniszterelnök elmondta, a négymillió beoltott eléréséhez ma kevesebb mint 100 ezer oltást kell beadni, ezért döntöttek a lazítás mellett. Arról is beszélt, hogy aki Pfizert akar kapni, ma regisztrálhat rá, legközelebb viszont csak hetekkel később lesz erre lehetőség – ezt azzal indokolta, hogy a Pfizer oltóanyagát teszik félre a 16-18 év közöttieknek, akiket az érettségi után oltanak.

Szabad utazást akar elérni a kormány

Miután csütörtökön az Európai Parlament úgy döntött, hogy a tagállamokra bízza, milyen feltételeket szab a nem Európai Gógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal beoltottak beutazásához, több mint kétmillió Sinopharmmal és Szputnyikkal beoltott magyar szabad EU-n belüli mozgása vált kétségessé.

Erre a miniszterelnök azt mondta, a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányos kifogások nem megalapozottak, a külügyminiszter ígérete szerint „fontos országokkal” fog kétoldalú megállapodásokat kötni, hogy elfogadjuk egymás igazolványait. Eddig két ilyen fontos ország került fel a listára: Szerbia és Montenegró.

Azt ígérte, a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak a nyáron. Uniós oltási igazolvány szerinte pedig vagy lesz, vagy nem lesz, ő erre nem szeretne várni, inkább külön megállapodásokat köt.

Örülhetnek a horgászok, a lakodalomra készülők egyelőre nem

Az éjszakai kijárási tilalomról azt mondta, a horgászat éjfél után is lehetséges lesz. A lakodalmakról pedig azt, hogy mivel nem akarják kettéhasítani a násznépet, egyelőre nem engedélyezik ezeket. Az éttermeknél is komoly részletszabályokra volt szükség, ezért használhatják a belső tereket csak a beoltottak, aki pedig éppen nem asztalnál ül, maszkot kell hordania – indokolt.

Lanyhul a lelkesedés

A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tudja, hogy 4,5 vagy ötmillió beoltott után jöhet-e az újabb lazítás.

Szerinte ha a beoltottak aránya eléri a nagykorúak létszámának felét, akkor lanyhul a lelkesedés. Már több a vakcinánk, mint amennyien oltást akarnak, és szerinte csak nálunk van olyan, hogy időpontfoglalásra mehet oltásra életkortól függetlenül, aki vakcinát akar kapni.

Vagyonkiszervezésről

A példátlan mértékű állami vagyonkiszervezésről – amelyről a héten szavazott a parlament, és nagymértékben érintette a felsőoktatást – a miniszterelnök azt mondta, arra azért volt szükség, mert rugalmatlan a magyar felsőoktatás, megkopott a régi sikerek fénye. Kevesebb okunk van ma büszkélkedésre, mint régen, a tanárokban és a hallgatókban is több van, mint amire képesek. Szerinte a rendszer nem honorálja kellőképpen a teljesítményt, és a világ legjobb egyetemei egyébként is alapítványi formában működnek.

Jellinek, Vida, Wáberer: milliárdosok és üzletemberek a kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Oszd meg!