Üzlet

Bejött a Tigáz bekebelezése Mészárosnak, a leggazdagabb magyar tőzsdei holdingja megnégyszerezte adózott eredményét

Forbes
2021. október 01. 5 perc olvasás

A leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési csoport tegnap tette közzé féléves jelentését. A Tigáz akvizíciója után a cégcsoport eddig parlagon lévő energetikai üzletága eredményt termelt és az érdekeltség konszolidációja nagyot lökött a negyedév működési bevételein.

Több mint 700 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 258,1 milliárd forint saját tőkével zárta konszolidált szinten az idei első félévet az Opus Global Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a tőzsdei társaság. A vállalatcsoport adózott eredménye 11,4 milliárd forint lett, míg a teljes átfogó jövedelme 11,1 milliárd forint. Az Opus 111 milliárd forintos működési bevétellel zárta 2021. első félévét, ami 12 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. 

Az Opus konszolidált pénzügyi adatai és részvényesi információi (teljes Vállalatcsoport), adatok: ezer forintban // forrás: BÉT

A tőzsdei cégcsoport az idei első félévet konszolidált szinten a tavaly év végéhez képest jelentős növekedéssel zárta.

Mérlegfőösszegét több mint 25 százalékkal, összesen 700,9 milliárd forintra növelte, míg a saját tőkéje 13 százalékkal, 30,56 milliárd forinttal emelkedett a tavalyi év végi eredményekhez képest.

A beszámolási időszak végén a vállalatcsoport saját tőkéje 258,1 milliárd forint. A tavaly év végi bázisadatokhoz képest mintegy 140,8 milliárd forintos mérlegfőösszeg-növekedés első sorban a 2021. március 31-ével megvalósuló Tigáz akvizícióhoz köthető.

Az Opus konszolidált pénzügyi adatai és részvényesi információi, eredménykimutatás (teljes vállalatcsoport), adatok: ezer forintban // forrás: BÉT

Mi az a Tigáz üzlet?

A tiszántúli áramhálózati vállalat 2021. szeptember 1-től Opus Titász Zrt. néven, a tőzsdei társaság konszolidált leányvállalataként működik, tovább erősítve ezzel stratégiai fontosságú energetikai portfolióját. A cégnek nemcsak a neve, de a teljes arculata is megváltozik – írtuk korábban a Forbes.hu-n.

Az energetikában az Opus hatalmasat lépett előre ezzel a tranzakcióval:

a Titász és korábban a Tigáz megvásárlásával Észak-Kelet-Magyarországon immár egy cégcsoport biztosítja a gázhálózati- és áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését.

Komoly és stabil bevételtermelő cégeket szerzett portfóliójába az Opus, ami ellensúlyozhatja az építőipari szegmens eddigi túlsúlyát, ami nagy mértékben ki van téve az állami megbízásoknak. Az energetikában az állam komoly szabályozói jogosítványokkal rendelkezik, de ez olyan terület, ami közbeszerzések nélkül is képes jövedelmet termelni.

Energetika: idővel fontosabbá válhat a cégcsoportban, mint az építőipar

A mérlegfőösszeg a Tigáz akvizíciójának köszönhetően jelentősen, 25 százalékkal emelkedett a 2020. végi értékhez képest. A mérlegsorokban a hosszú lejáratú kötelezettségek megugrása is szembeötlő, ami kötvénykibocsátások eredménye: az anyavállalat és a Tigáz is bocsátott ki kötvényeket az időszakban.

A csoport hagyományosan legerősebb ága az építőipari, de úgy néz ki, hogy az energetika felnő majd mellé.

2020 márciusában az Opus igen jó áron megszabadult a Mátrai Erőműtől, amit az állami MVM vásárolt meg, ezzel az energetikai portfólió kiürült ugyan, de nem sokáig, köszönhetően a Tigáz akcizíciónak.

2021. második negyedévében az EBIDTA szintjén a nyereség több mint ötven százalékát még mindig az ipari termelés adta (ennek a legnagyobb vállalata a Mészáros és Mészáros Kft építőipari cég), de az eddig üresen álló stratégiai energetikai divízió már a második legfontosabb bevételi tényező lett.

Visszaesett a turizmus 

Az Opus konszolidációs körébe jelenleg 40 társaság tartozik. Az első félévi összes működési bevételből az ipari termelés szegmens adta a legnagyobb részarányt (56 százalék), a mezőgazdaság és élelmiszeripar (34 százalék), az energetika (7 százalék), a turizmus szegmens (3 százalék). A cégcsoport közleménye szerint a turizmus szegmens 2021 első félévében még mindig erősen kitett volt a koronavírus által okozott gazdasági megszorító intézkedések hatásának, így rövidült szezonban, valamint a felújítások miatt kevesebb szállodával tudott üzemelni ebben az időszakban. Azért jött a segítség.

A kiemelt képen Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kormányfővel. Fotó: kormany.hu