A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.
Fotó: A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.
rövid hír

Omikron a régióban: a csehek szerint mérlegelni kell a kötelező oltás bevezetését

Forbes
2021. november 30. 5 perc olvasás

Tovább szigorítanak a régió országai, a negyedik hullám felfutóban van a V4-ek országaiban is. A leköszönő cseh kormány bedobta a kötelező oltást, a lengyelek szigorítanak, szerintük az omikron variáns mindent boríthat. Magyarországon folytatódik az oltási akcióhét. A cseheknél is kimutatták az új variánst. 

Noha pénteken már nem engedtek be gépeket több afrikai országból, Ausztriában kimutatták egy Dél-Afrikából érkező utasnál a koronavírus új, omikron variánsát, közölte tegnap a bécsi egészségügyi tárca. Az omikron miatt már a szlovák kormánypártban is azt latolgatják, hogy az ország határait lezárják (bár az Egészségügyi Világszervezet szerint ennek sok értelme nincs).

A lengyelek tovább szigorítanak, az új variáns boríthat mindent

A koronavírus omikron variánsának megjelenését és a járvány gyorsabb terjedését megelőzendő Lengyelországban szerdától újabb korlátozásokat vezetnek be, így csökkentik a felső létszámkorlátot (az eddig megengedett 75 százalékos foglaltságról 50 százalékosra csökkentik a maximális létszámot, az oltottak ebbe nem számítanak bele) például a vendéglátásban, a kulturális és sportintézményekben – jelentette be tegnap késő délután Adam Niedzielski egészségügyi miniszter.

Lengyelországban egyelőre nem bukkant fel az omikron variáns.

További szigorítások: 

  • több afrikai országból nem fogadnak repülőket, az innen hazaérkezőknek két hét karantént kell vállalniuk (teszttel nem válthatják ezt ki),
  • a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőkre jelenleg szintén kéthetes karanténidőszak vonatkozik (ezt a nyolcadik nap után negatív PCR-teszttel fel lehet oldani),
  • a schengeni övezetből érkezők továbbra is védettségi igazolvánnyal, illetve negatív vírusteszttel válthatják ki a tíznapos karantént.

Az edző- és játéktermekben egy személyre 15 négyzetméter kell, hogy jusson az eddigi 10 négyzetméter helyett. Az esküvőkön és más nagyobb társasági rendezvényeken, összejöveteleken 150-ről 100 főre csökkentik a résztvevők számát. Az említett keretek szintén nem vonatkoznak a beoltottakra – írja az MTI.

Az adatokra hivatkozva Niedzielski lassulónak minősítette a negyedik járványhullám dinamikáját. A koronavírus omikron variánsának megjelenése azonban szavai szerint gamechanger (jelentős változást hozó) lehet, éppen az ezzel járó egészségügyi kockázatok miatt módosítanak az eddigi járványügyi intézkedéseken.

Az új variáns megjelent Csehországban is

Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn este nyilvánosságra hozott adatokból. Egy hazatérő turistánál mutatták ki, aki Namíbiában járt, majd Dél-Afrikán és Dubajon keresztül utazott haza.

A cseh hatóságok időközben betiltották azon országok állampolgárainak csehországi látogatásait, ahol az omikron feltűnt.

Az ügyvezető cseh kormány és az országos válságstáb képviselői hétfői találkozójukon arra az álláspontra jutottak, hogy

mérlegelni kell a koronavírus-elleni oltás kötelezővé tételét.

„Egyetértettünk abban, hogy az oltást az egészségügyben, a szociális szférában, a mentőknél, a büntetés-végrehajtásnál, a hadseregben és a 60 éven felülieknél kötelezővé kellene tenni” – jelentette ki Jan Hamácek ügyvezető belügyminiszter, a válságstáb elnöke.

Hamácek szerint az egészségügyi tárca a következő napokban kidolgozza a szükséges törvényes intézkedések javaslatait, amelyeket azután az egyes minisztériumok és a kormány is napirendre tűznek. Tegyük hozzá, a politikai felelősséget már az új kormány viselheti, amennyiben meglépik az oltás kötelezővé tételét. Az ehhez hasonló intézkedések miatt Európa számos országban voltak tüntetések, volt, ahol komolyabb összecsapások is voltak a tüntetők és a rendőrök között.

Magyarország: folytatódik az oltási akcióhét

Magyarországon közben tovább folytatódik az oltási akcióhét, amit eredetileg csak egy hétre terveztek, de sikeresnek bizonyult: a múlt héten az oltópontokon 784 ezer védőoltást adtak be, 643 ezren a harmadik oltásukat is megkapták. Közel 96 ezren voltak, akik az első oltásukat kérték.

Tegnap estig magyarországi mintákban eddig nem mutatták ki az új variánst.