Fotó: Fotó: Irwan / Unsplash
Üzlet

Itthon titkolják, máshol nem: hány oltott kerül kórházba?

Fekete Emese
2021. november 09. 7 perc olvasás

A dupla vagy akár tripla oltás sem véd maximálisan a covid ellen, de az adatok – már ahol azokat nyilvánosságra hozzák – azért elég meggyőzőek arról, hogy az oltatlanok vagy csak részben beoltottak vannak a legnagyobb veszélyben. Különösen a korábbinál fertőzőbb delta variánssal szemben. Gyors körkép Ausztriától Ukrajnáig.

A nemzetközi covidstatisztikákat elnézve Magyarország olyan szempontból nincs rossz helyzetben, hogy mekkora az átoltottságunk.

November eleji adatok alapján a teljesen beoltottak aránya 59,73 százalék, a legalább egy vakcinával oltottaké 62,01.

Az Európai Unió átlagában ezek a számok 65,61 illetve 69,22 százalékosak, itt tehát van némi lemaradásunk, a világ egészénél azonban jobb a védettségünk: a világátlag 39,7 (a teljesen beoltottak aránya), illetve 51,02 százalék (a részben beoltottak aránya).

A környező országok átoltottsága 2021 november elején

Nem járunk azonban élen abban, hogy tisztán lássuk, mit is ér az oltás: mennyire véd a súlyosabb megbetegedéstől, a kórházi kezeléstől, az intenzív osztálytól, vagy a halálos kimenetelű covidfertőzéstől. Magyarországon valami miatt ezeket az adatokat titkolják, így más országok példájából kaphatunk némi fogódzót.

Ausztria

Teljesen beoltottak: 62,67%, Legalább egyszer beoltottak: 66,01%

A környező országok közül Ausztriában a legmagasabb az átoltottság szintje, bár ott is elmarad kissé az uniós átlagtól. Náluk is tombol a negyedik hullám, éppen most szigorítanak, (ez kötelező maszkhasználatot és az oltatlanok korlátozását jelenti), és három nappal ezelőtt közzétettek néhány adatot arról, hogy a friss fertőzöttek, illetve a kórházban ápoltak között milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok.

Az osztrák hírügynökség által begyűjtött kórházi adatok szerint

 • a normál osztályokon 1338 beteget ápoltak, 43,6 százalékuk volt beoltva, 56,4 százalékuk nem vagy nem teljeskörűen;
 • az intenzív osztályon kezelt 304 covidbeteg közül 74-en rendelkeztek érvényes oltási igazolással november 2-án (de csak 24,3 százalékuk kapta meg a teljes védettséghez szükséges adagokat), ami azt jelenti, hogy

az intenzíven ápoltak 75,7 százaléka nem kapta meg a teljes körű védőoltást, azaz oltatlanul vagy csak részben beoltva került súlyos állapotba.

Külön közöltek bécsi adatokat is:

 • a 211 koronás beteg több mint háromnegyede – 77,3 százaléka – egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen volt beoltva a normál osztályokon. A teljesen beoltott, mégis megbetegedett covidosok aránya 22,7 százalék volt;
 • ugyanekkor 81 covidbeteget kezeltek intenzív osztályokon, 87,7 százalékuk nem volt teljesen beoltva. Az intenzíven ápoltaknak tehát 12,3 százaléka volt olyan, aki felvette az összes szükséges oltást, és ennek ellenére súlyos állapotba került.

Szlovákia

Teljesen beoltottak: 42,3%, Legalább egyszer beoltottak: 46,03%

Szlovákiában hozzánk képest elég alacsony az átoltottság, de a szlovák egészségügyi minisztérium rendszeresen közöl statisztikákat a Facebook oldalán. Október végén például azt, hogy:

 • 1402 beteget ápoltak kórházban, 79,38 százalékuk egyáltalán nem, vagy csak részben kapott oltást

a covid miatt kórházba kerülteknek tehát 21 százaléka volt teljesen beoltva, és gondolhatta védettnek magát.

Szerbia

Teljesen beoltottak: 43,72%, Legalább egyszer beoltottak: 45,98%

Szerbiában még november elején is alacsonyabb volt a világátlagnál az átoltottsági ráta – itt szeptember végi adatok vannak arról, hogy az oltottság mennyiben véd a negyedik hullámot gerjesztő delta variánssal szemben.

Akkor közzétettek egy 145 ezer megfigyelt eseten alapuló statisztikát, amelyben a 145 ezer emberből 25 ezren már átestek a víruson a vizsgálat július 1-jei kezdetekor, további 75 ezren voltak az oltás miatt védettek és 45 ezren oltatlanok.

Az összes oltottat vizsgálva itt is bebizonyosodott, hogy a vakcina után is el lehet kapni a vírust, ám óriási a különbség a kórházba és az intenzív osztályra kerülők számában az oltottak és az oltatlanok között.

A vizsgált időszakban az újonnan fertőzöttek 33,2 százaléka volt oltott, míg 66,8 százalékuk nem vett fel védőoltást.

Azt is vizsgálták, hogy az egyes vakcinákkal oltottak közül mennyien kapták el a delta variánst, mennyien kerültek súlyos állapotba, kórházba. A betegek:

 • 6,8 százalékát Pfizerrel,
 • 8,3 százalékát Astrazenecával.
 • 13,6 százalékát Szputnyik V-vel,
 • 71,4 százalékukat Sinopharmmal oltották be.

A kutatás legfontosabb eredményeit a kórházba kerülő betegek száma szemlélteti, ugyanis míg az oltatlan és koronavírussal megfertőződött betegek 75,2 százaléka került kórházi kezelésre, addig az oltottaknál ez az arány 24,8 százalék volt.

Még nagyobb az eltérés az intenzív osztályra és lélegeztetőgépre kerülők körében: itt 2 oltott személyre 33 oltatlan jutott. Az oltott és kórházba került páciensek között az Astrazenecát felvevők aránya volt a legalacsonyabb.

Ennél frissebb adatok csak kisebb részletességgel állnak rendelkezésre, de október közepén a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatóhelyettese azt mondta, hogy az ott kezelt koronavírusos páciensek 90 százaléka nem vette fel a védőoltást.

Annál a tíz százaléknál, aki az oltás ellenére súlyos állapotba került a koronavírus miatt, jellemzően valamilyen krónikus betegség vagy túlsúly is fennállt. Az egyébként egészséges, immunizált személyek nagyrészt enyhe kórképpel viselték a covidfertőzést, és nem volt szükségük orvosi ellátásra.

Románia

Legalább egyszer beoltottak: 36,85%

Keleti szomszédunk nem közöl részletes oltottsági adatokat, így csak az tudható, hogy legalább egyszer az oltásra jogosultak 36,85 százaléka be van oltva. Ez nagyon alacsony arány, valahol Ukrajna és Oroszország között áll az ország védettségben, mélyen a világátlag, és még mélyebben az uniós átlag alatt.

Arról azonban az Országos Közegészségügyi Intézet közölt friss adatokat, hogy:

 • 140 470-en lettek fertőzöttek azok közül, akik mindkét oltást megkapták – ez 2 százaléka azoknak, akik túl vannak mindkét dózison;
 • közülük 1264-en haltak meg – ez a teljesen beoltottaknak a 0,02 százaléka.

Ukrajna

Teljesen beoltottak aránya: 18,31%, Legalább egyszer beoltottak: 26,24%

Ukrajnában riasztóan alacsony az átoltottság és november elején nagyon magasak a fertőzöttségi adatok.

Az egészségügyi miniszter november 1-jén azt jelentette be, hogy 24 órán belül 19 455 új megbetegedést regisztráltak.

 • A járvány kezdete óta 2,9 millióan fertőződtek meg, 2,5 millióan már meggyógyultak és
 • majdnem 69 ezren meghaltak.

November elején azt is közzétették, hogy a kórházban ápoltak 93,5 százaléka nem volt beoltva a covid ellen.