CDC / Unsplash
rövid hír

Már éjszaka is oltanak Izraelben, versenyeznek a delta variánssal

Forbes
2021. augusztus 16. 3 perc olvasás

Újra magas szinten van a kórházban kezelt fertőzöttek száma, az oltatlanok nagy számban szorulnak kezelésre.

Szombaton este 8-tól hajnali 4-ig először, még kísérleti jelleggel működni kezdett a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija, amely Tel-Aviv központjában várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket. Százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy már vasárnaptól tíz városban lehessen oltakozni munka, vagy a szórakozóhelyek meglátogatása után, éjszaka.

“Az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak, megakadályozzák a fertőzést és a súlyos megbetegedéseket. Ezekben a napokban, amikor napról-napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartjuk az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét időpontkérés nélkül, díjmentesen”

– mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lapnak az első éjjeli mobil oltóállomás vezetője, Eli Bin.

„Mindent elkövetünk, hogy elkerüljük a zárlatot, amely rombolja megélhetésünket, gyermekeink anyagi ellátását és oktatását. A kormánynak az lenne a legegyszerűbb, ha bejelentené a zárlatot, és pénzt utalna a bezárt vállalkozásoknak és az otthon ülő alkalmazottaknak. A zárlat politikájának azonban rettenetes ára van”

– mondta a miniszterelnök, és emlékeztetett arra, hogy az előző zárlatok gazdasági költsége 200 milliárd sékel (közel 20 000 milliárd forint) volt.

Telnek a kórházak

A helyi kórházak munkatársai szerint a páciensek jelentős hányadát alkotó súlyos betegek hatvan évesnél idősebb oltottak vagy nem oltott fiatalok. A hadseregből újabb egészségügyi ellátásra is kiképzett katonákat irányítanak át, hogy segítsék a kórházi munkát, az oltást és kontaktkutatást.

Vészesen lassul a magyar oltási program – még soha nem volt ennyire alacsony a szám

“Közel nyolcvanezer teszt elvégzésével a szombati munkaszüneti napon 4145 új fertőzöttet azonosítottak, 5,38 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 49 608 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 877-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos betegek száma 524-re emelkedett, és már 84-en szorulnak lélegeztetőgépre. A pandémia megjelenése óta 936 894 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6632-en haltak meg Izraelben.

A két hete kezdődött új oltási kampányban az 50 év fölöttiek közül már 866 315-en felvették a harmadik, megerősítő oltást, ami az ország lakosságának 9,37 százaléka. December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 841 218-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,81 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.