Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Tama66 // Pixabay

Az olaszoknál is betelt a pohár, az oltatlanok szinte csak dolgozni járhatnak

December elejétől már a negatív teszteredmény sem lesz elég egy csomó szabadidős tevékenységhez, de még a buszozáshoz sem.

Olaszország szerdán új járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanokkal szemben, írta meg az The New York Times.

Hogy megfékezzék az esetszámok emelkedését és a teljes lezárást,

oltás nélkül december 6-tól nem lehet étterembe, bárba, éjszakai klubba, koncertre vagy sporteseményre menni, de a közösségi közlekedés használatát is az oltáshoz fogják kötni.

Ezek a tevékenységi körök a korábbi gyakorlattal ellentétben még negatív koronavírus-teszttel sem lesznek kiválthatók, az országban tehát a közösségi tevékenységek széles köréből ki lesznek zárva az oltatlanok. Ugyanakkor dolgozni negatív teszteredménnyel eljárhatnak. Az új korlátozások legalább január 15-ig lesznek érvényben.

Az olasz kormány emellett kötelezővé tette az oltást például az oktatásban, a rendvédelemben vagy hadseregben dolgozóknak. Korábban ez csak az egészségügyben és idősgondozókban dolgozóknak volt kötelező.

„Elkezdtünk visszatérni a normális életünkhöz, ezt szeretnénk meg is őrizni” – mondta a bejelentéssel Mario Draghi olasz miniszterelnök. Ugyan az országban az egyik legmagasabb az oltottsági arány Európában, az olasz felnőtt lakosság körülbelül 13 százaléka még mindig nincs beoltva.

Ennél szigorúbb korlátozásokat nemrég Ausztria jelentett be, ahol februártól kötelező lesz az oltás, most hétfőtől pedig már csak munka és bevásárlás céljából lehet elmenni otthonról.

Címlapkép: Tama66 // Pixabay

Oszd meg!