Zászlók az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt / Guillaume Périgois, Unsplash
rövid hír

Félmilliárd euróért cserébe mégis megszavazzuk az uniós olajembargót? – ezt lehet most tudni

Forbes
2022. május 05. 2 perc olvasás

A legfrissebb információk szerint 3-3,5 éves haladék esetén már támogatná a három közép-európai ország (köztük Magyarország) az orosz olajra és finomított termékekre vonatkozó uniós olajembargót. Pénteken lesz uniós nagyköveti találkozó, ott akár meg is születhet a deal.

A szlovák helyettes gazdasági miniszter arról beszélt a Politico-nak, hogy az ország „legalább 3 éves”, körülbelül 2025 végéig szóló haladék esetén már támogatni tudná az orosz olajembargós csomagot, igaz szavai szerint még ez az időtáv is fokozott kihívásokkal jár a Mol tulajdonában álló pozsonyi kőolaj finomító átalakítására, számolt be róla a Portfolio csütörtökön. A cseh miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság által emlegetett egyéves, 2023 végéig tartó haladék helyett inkább 2-3 éves haladék lenne megvalósítható az országa számára.

Mi a magyar álláspont?

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szlovák és cseh kollégájánál markánsabban nyilatkozott az ügyben szerdán: lényegében azt mondta, annyira függünk az orosz olajtól, hogy akkor sem tudunk leválni róla, ha haladékot kapunk rá. Szijjártó szerint „enem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság” – fogalmazott. Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár BBC-nek adott nyilatkozata már jobban összevág a szlovák és a cseh állásponttal: bár az MTI beszámolója szerint ő is azt mondta, hogy

a brüsszeli javaslat nagyon messze jár attól, ami Magyarország számára elfogadható lenne.

Szerinte legalább 3-4 év kellene a leváláshoz, ami ráadásul nem lenne olcsó multaság: félmilliárd euróra lenne szükséges ahhoz, hogy a magyar olajipar alkalmazkodjon az új realitáshoz. Az államtitkár arra hivatkozott, hogy az orosz kőolaj bekeverési aránya a százhalombattai finomítóban 65%-os. Azt is elmondta, hogy ha csak a Bizottság által javasolt egyéves haladék kerülne hivatalosan a tárgyalóasztalra, akkor Magyarország vétózna az ügyben.