Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Obama dollármilliomos lett Washingtonban

A 43 éves egyetemi tanárból az Államok elnöke lett – a pénztárca is érezte ennek a súlyát, írja a forbes.com

Obama 2005-ben csatlakozott a Szenátushoz, ekkor 43 éves volt.  Egyetemi tanárként addig évente 85 ezer dollárt keresett (ez nem különösebben sok pénz, de a gyengébb idegzetű egyetemi tanár olvasóink lelki nyugalmának megőrzése érdekében inkább nem írjuk ezt át forintra).

Az elmúlt 12 évben Obama nagyot ment: kétszer is megválasztották elnöknek, rengeteg törvényt módosított, és úgy ahogy, de véget vetett az iraki és afganisztáni műveleteknek – nem mellékesen pedig keresett húszmillió dollárt.

Ennek a pénznek a háromnegyede a könyveinek köszönhető,  az Audacity of Hope , a gyerekeknek írt Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters, illetve a még 1995-ben írt Dreams From My Father című önéletrajzi könyve szintén szépet szakított, amikor beköltözött a Fehér Házba.

 

A kormányzati illetmény sem volt rossz, 3,7 milliót kapott, a Szenátus etikai bizottságának jóvoltából pedig 1,9 millió dollárral lett vagyonosabb.

Obamáék 2000 és 2004 között évente 300 ezer dollárnál kevesebbet kerestek, az ezt követő négy évben (még az elnöki szék elfoglalása előtt) ezt feltornázták éves szinten 2,4 millióra. Michelle az University of Chichago Hospitals közösségi és külügyi részlegének elnökeként 2005-ben 317 ezer, 2006-ban 274 ezer dollárt keresett, majd ahogy beindult az elnöki kampány, a fizetés is lecsökkent.

Az elnöki poszt megszerzése után Obama 10,8 millió dollárt keresett – ebből 7,5 millió jött a könyvekből, 3,1 millió az elnöki fizetésből, a maradék pedig egyéb, meg nem nevezett forrásokból.

Az elnökség alatt jutott dollár a jótákonykodásra is, 2005 és 2015 között 1,8 millió dollárt adakozott.

A könyvek jogdíjainak lejártával az éves bevétel látványosan esett, míg 2009-ben 5,6 milliót keresett, 2015-ben már csak 450 ezer dollárt kapott.

Persze azért nem kell attól tartania, hogy utcai limonádéárusként végzi – Clintonék konkrétan minuszban fejezték be a karrierjüket a Fehér Házban, azóta viszont nagyot szakítottak, egy csomó beszédet és könyvet adtak ki, ami alaposan felpumpálta a vagyonukat – egészen pontosan 240 millió dollárt termeltek ki az elmúlt 15 évben.

 

Oszd meg!