Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ő most a világ legfiatalabb milliárdosa

Egy nagy tőkebevonás után újrarendeződött a 30 alatti selfmade milliárdosok rangsora. Az élen a Stripe társalapítója, még csak 26 éves, de több mint egymilliárd dollárja van.

Azután, hogy a múlt héten bevont 150 millió dollár friss tőkét és 9,2 milliárd dollárra értékelték a cégét, a Stripe társalapítója és elnöke lett a világ legfiatalabb önerőből kőgazdaggá vált milliárdosa. John Collison 26 éves, vagyonát az amerikai Forbes 1,1 milliárd dollárra becsüli. Testvérének, Patricknak – aki az online fizetési rendszert felépítő startup másik társalapítója – ugyanennyi pénze van, csak ő már két évvel idősebb.

A friss rangsor most a következőképpen néz ki:

  1. John Collison (26) – Stripe társalapító és elnök
  2. Evan Spiegel (szintén 26, de két hónappal idősebb Collisonnál) – Snapchat társalapító és CEO
  3. Patrick Collison (28) – Stripe társalapító és CEO
  4. Bobby Murphy (28) – Snapchat társalapító

Fontos, hogy ők self made milliárdosok, vagyis nem örökölt családi vagyon tette őket nagyon gazdaggá. Ebben a kategóriában így négyen vannak most a 30 alatti milliárdosok mezőnyében. Ha nem csak a self made vagyonosokat nézzük, akkor a norvég Alexandra Andresen a világ legfiatalabb milliárdosa, ő mindössze 20 éves. Egy évvel korosabb nővérével, Katarina Andresennel együtt megörökölték a családi céget (ez a Ferd befektetési társaság), így mindkettejük becsült vagyona 1,2 milliárd dollár körül van. Collisonék írek, így természetesen hazájukban is a legfiatalabb milliárdosoknak számítanak. 13 milliárdos vagyonával Írország leggazdagabb embere egyébként a 87 éves Pallonji Mistry építőipari mogul.

Plusz 150 millió dollár

A Collison testvérek azután ugrottak a globális 30 alatti lista elejére, hogy az Alphabet (a Google anyacége) egyik befektetési részlege, a CapitalG és a General Catalyst Partners 150 millió dollárt fektetett a Stripe-ba. Tavaly júliusban még 5 milliárd dollárra értékelték a céget, ám ezzel a plusz tőkével majdnem megduplázódott a startup értéke.

A mostani tőkebevonás előtt Collisonék körülbelül 30 százalékos tulajdonosok voltak a vállalkozásban, legalábbis így tudja egy bennfentes forrás. Az amerikai Forbes becslése szerint ez most úgy változott, hogy mindkét fiúnak minimum 12 százalékos a részesedése, közösen tehát nagyjából a cég negyede az övék. A Stripe szóvivője nem akart ezekről a számokról nyilatkozni, és a becsült vagyont sem kommentálta.

Kiugrott egyetemisták

A fivérek Írországban születtek, de San Franciscóban élnek és dolgoznak. Egyetemre is Amerikában jártak – John a Harvardra, Patrick az MIT-re –, de egyikük sem fejezte be a tanulmányait. Kiugrottak és inkább belevágtak annak az ötletnek a megvalósításába, amiből a Stripe lett.

A Stripe adatai nem publikusak. Iparági becslések szerint tavaly durván 20 milliárdos online fizetési forgalom ment át a cégen (olyan ügyfelei vannak, mint a Kickstarter, a Lyft és a Wish). Minden egyes tranzakció után 2,9 százalékos jutalékot plusz 30 centet tesznek zsebre, így legalább 450 millió dolláros bevétele lehetett a Stripe-nak 2015-ben. A Wall Street Journal, amely elsőként számolt be a tőkebevonásról, úgy tudja, hogy idén körülbelül 40 százalékkal nőhetett a forgalmuk.

A Stripe a Collison testvérek második cége. Első vállalkozásuk a Shuppa volt, amely aztán 2008-ban összeolvadt egy másik kicsi startuppal, az Auctomatic szoftvercéggel. A Stripe-pal még nagy terveik vannak. „Nagyon lelkesítő a siker, amit eddig elértük, de nagyon messze vagyunk még a céljainktól” – nyilatkozta Patrick Collison idén januárban az amerikai Forbes-nak.

Oszd meg!