Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: egykori Mahart-ház // Google Térkép

Nyolcmilliárdos állami hitelt kapott Tiborcz István cége, hogy luxushotellé alakítsa a volt Mahart-házat

A belvárosi Vigadó utcai fejlesztésre az MFB-től kap hitelt a Magyar 100-as Bdpst Zrt.

8,4 milliárd forint állami kölcsönhöz jut a Bdpst Zrt. tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik – írja a 24.hu. A kölcsönt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank folyósítja egy 2019. decemberi szerződés szerint.

Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. többségi tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., mely Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének érdekeltsége. Kisebbségi tulajdonosa a Lexan Holding Zrt., amelyet korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éléről tavaly leköszönt Szivek Norbert érdekköréhez kötöttek.

Áprilisban írta meg a Forbes, hogy a Bdpst Group megkapta az engedélyt, hogy

ötcsillagos szállodává alakíthatja át az egykori Mahart-székházat a Vigadóval szemben.

Az átalakítás a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjaként funkcionáló palotát, a mellette elhelyezkedő, Münnich Aladár-féle Futura házat, valamint az Apáczai Csere János utca 11. szám alatti épületet is érinti. A három épületből kettő műemlék besorolású, a Futura-háznak pedig a homlokzata áll helyi védelem alatt. A terveket az olasz építésziroda, a Lissoni Architettura készíti. Az ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni, az Autograph Collection Hotels márka alatt.

A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította, ezzel megkönnyítve Tiborczéknak az engedélyeztetést.

A Bdpst Zrt. felkerült a legfrissebb Forbes Magyar 100 listára is, melyen a legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonú magánvállalatokat szerepeltetjük. A cég értékét 10 milliárd forintra becsültük a 2018. év végi üzleti beszámoló alapján. Ennél jóval nagyobb az eszközállománya (29,2 milliárd forint), de a becslésnél korrigálunk a felvett hitelekkel, amiből a cég folyamatosan fejleszt és akvirál. Legutóbb épp Mészáros Lőrinctől vásároltak kastélyszállót, korábban pedig az Andrássy út 116. szám alatti villa butikhotellé alakítását kezdték meg.

Borítókép: egykori Mahart-ház // Google Térkép

Oszd meg!