Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyártól itthon is lőttek az egyszer használatos műanyagoknak

Július 1-től megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagokról (SUP -Single Used Packaging) szóló kormányrendelet. Ennek következményeként kivonják a forgalomból a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

A magyar az EU-snál is szigorúbb rendelet

A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskók használatának korlátozására is. Az új szabályozás jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Jelenleg ugyanis Magyarországon semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szerint az ún,. zöld adó, vagyis a termékdíjfizetési kötelezettség nem jelentett komoly terhet, szemléletformálásra nem volt alkalmas. 

Még harmincéves koruk előtt szabadalmaztatnák a műanyagszennyezéssel leszámoló technológiát

Kiflis zacsi, uzsonnás zacskó – mit is tiltanak be nyártól? 

Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat (pl.: uzsonnás zacskók, kutyapiszok piszok szedésére szolgáló zacskók).

A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Az úgynevezett „lebomló” zacskókra pedig bevezetik az 500 Ft/kg-os termékdíjat.

Műanyag műanyag hátán. Az EU leszámolna az ehhez hasonló képekkel. Fotó: Marc Newberry

Műanyag műanyag hátán. Az EU leszámolna az ehhez hasonló képekkel. Fotó: Marc Newberry

Milyen változásokat jelent ez a mindennapokban?

A rendelet értelmében tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Könnyebbséget jelent, hogy számos árucikknek mára már létezik természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), tányérok és az italkeverő pálcikák is, készülhetnek fából, ami megújuló erőforrás.

A fültisztító esetében is beszerezhetünk tartós használatra készült, illetve természetbarát pálcikákat.

A listán olyan termék is szerepel, aminek hiányát jóformán nem is fogjuk érezni, ilyen a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák.

A rendelkezés érvényes lesz az expandált polisztirolból – közismertebb nevén hungarocellből – készült ételtároló edényekre, az italtárolókra, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is, illetve az egyszer használatos műanyag italtartó poharakra. Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák,

a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz.

Zöld és fenntartható megoldás az elviteles ételre, amivel a vendég még spórol is

Miért jó ez hosszútávon?

A röviden csak SUP (Single-Use Packaings) irányelvként emlegetett szabályozás alapvető célja a műanyagtermékek környezetre, valamint az emberi egészségre gyakorolt káros hatásának megelőzése és csökkentése, egyúttal a körforgásos gazdaságra való átmenet elősegítése. A körforgásos gazdaság irányába történő elmozdulás az elmúlt években az EU környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzésévé vált.

Bill Gates: olcsóbb elérni a karbonsemlegességet, mint hinnénk

„Európa évente 25 millió tonna műanyaghulladékot termel és ennek csupán 30%-a kerül újrafeldolgozásra. Ha ez nem változik, akkor 2050-re a műanyagok gyártása lehet felelős az olajfogyasztás 20%-ért, az üvegházhatású gázkibocsátás 15%-ért, és valószínűleg ekkorra már több műanyag lehet majd a tengerekben mint hal” – mondja Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Milyen célokat kell Magyarországnak teljesítenie az EU csomagolási irányelveknek megfelelően?

Hazánkban a szabályozással nem csak a műanyaghulladék mennyiségét kell csökkenteni, hanem a települési hulladék, azokon belül különösen

a csomagolási hulladékok újrahasznosításának mértékét is növelni kell hosszútávon.

Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint Magyarországon 2025-ig a települési hulladék legalább 50%-át szükséges újrahasznosítani, 2035-ig pedig el kell érnie a 60%-ot. Jelenleg ez az érték csupán 40%. A célok elérését elősegíthetjük az italos kartonok szelektív gyűjtésével is.

A fenti megállapítások így kihatnak a hulladéklerakókban található települési hulladékok mennyiségére is. Míg az unió többi országában 2035-ig kitűzött cél, hogy a települési hulladék mindösszesen 10%-a kerülhet a lerakókba, addig Magyarországnak az elérendő cél 25%.

Forrás: IKSZ

Forrás: IKSZ

2024 közepéig a SUP műanyag italtartályok csak akkor engedélyezettek a piacon, ha a kupakjuk és a tetejük is rögzítve van, de 2025-ig kötelesek lesznek ezek 77%-át és 2029-ig 90%-át begyűjteni. Különleges intézkedés vonatkozik a PET-palackokra, amelyeknek 2025-re már 25%-ban, 2030-ig pedig minimum 30%-ban újrahasznosított műanyagból kell készülniük.

A kormány már bejelentette, milyen csomaggal segíti a gazdaság járvány utáni újraindítását, ebben kiemelt szerep jut a körforgásos gazdaság felépítésének is. Forrás is lesz rá bőven az EU újraépítési alapjából. 

Oszd meg!