Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Andrew Neel // Unsplash

EU-támogatások és az alkalmazottak megbecsülése: ez a siker receptje?

A KKV Top 100 listán szereplő cégeket a folyamatos növekedés, a magas bérek, és sok Európai Uniós pályázati támogatás jellemzi. Az Opten Kft. elemzésében a többségében magyar magánszemélyek által tulajdonolt legsikeresebb kkv cégeket vizsgálta és a kutatásban rámutatnak a siker több összetevőjére is.

Az idén is összeállításra került a KKV TOP 100 lista – mely a többségében magyar magánszemélyek által tulajdonolt legsikeresebb kkv cégeket tartalmazza. A szakmai zsűri által felállított módszertan szerint

a mezőgazdaság, ipar, építőipar, kereskedelem és szolgáltatás területén kutatták fel a 100-100 legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó vállalkozást.

Folyamatos bővülés és megbecsült munkaerő

Az 5 x 100 céget elemezve kiderült, hogy a sikeres cégek szinte kivétel nélkül folyamatos növekedésben vannak. Összesített árbevételüket 20 százalékkal tudták növelni, melyben az építőipari beruházásoknak volt a legjelentősebb húzó szerepe. Még ennél is jelentősebben emelkedett a topcégek átlagos nyeresége, mely az előző évhez viszonyítva 61 százalékkal bővült. Kérdés persze, hogy az egyébként is pozitív hazai gazdasági környezetben hogyan lehetnek még az országos trendnél is ennyivel eredményesebbek ezek a cégek.

Az egyik ilyen tényező az alkalmazottak megbecsülése.

A jó munkaerőt se megszerezni, se megtartani nem könnyű. A legjobb kkv cégek az utóbbi évben már 10-15 százalékot is meghaladó mértékben emeltek a fizetéseken, így munkabérre és járulékokra az ipar, építőipar és kereskedelem területén egyaránt alkalmazottanként átlagosan kb. havi 380 ezer Ft jut. A szolgáltatási szektorban tevékenykedő top kkv cégeknél ez az összeg meghaladja a havi 650 ezer forintot – derül ki az Opten Kft. elemzéséből.

A szolgáltatás kategóriában megfigyelhető, hogy a legsikeresebb kkv cégek közül a legtöbben már nem növelik alkalmazotti létszámukat, inkább az alkalmazottak továbbképzésére, megtartására, esetenként pedig “minőségi cseréjükre” fókuszálnak.

A szemléletváltás e szektorban komoly hatékonyság növekedést hozott, így az egy főre jutó profit az előző évhez viszonyítva a top 100 kkv cég vonatkozásában 90 százalékos emelkedéssel meghaladta a 8 millió forintos adózott eredményt. Ha már az adófizetésnél tartunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy ez az 500 vállalkozás, csupán társasági adó formájában több, mint 13 milliárd forintot fizetett be az államkasszába. Ez az összeg azonban eltörpül az alkalmazottak béréhez kapcsolódó adók és járulékok formájában befizetett közel 100 milliárd forinthoz képest.

Külső források, családi erő

A siker egy másik fontos tényezője az Európai Uniós források bevonására való nyitottság volt. A listán szereplő kkv cégek több mint fele nyert Európai Uniós pályázatot az elmúlt 5 évben, összesen közel 100 milliárd Ft összértékben. A nagy kkv cégek tulajdonosai gyakran egyben ügyvezetők is, ily módon a vállalatvezetés számukra nem csak egy állás, hanem életmód is. Bevonják a családtagokat a cég működtetésébe, közösen élik meg a sikereket és küzdenek meg a kihívásokkal.

A március 21-én megrendezésre kerülő KKV TOP 100 Díjátadó Gálán a végleges lista is kiderül.

 

Borítókép: Andrew Neel // Unsplash

 

Oszd meg!