Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Németországban vesz gyárat a magyar milliárdosok tőzsdei cége

Az egészségügyben terjeszkedik a Masterplast, speciális membránokat gyártanak majd az ascherslebeni üzemben.

A németországbeli Ascherlebenben vesz gyárat a budapesti tőzsdére is bevezetett Masterplast Nyrt. – tette közzé a vállalat a tőzsde (BÉT) honlapján.

A megállapodást az LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG-val, és Hartmut Layer magánszeméllyel kötötték. Az újonnan létrejövő vállalat fő tevékenységi körébe az egészségügy és építőipar részére speciális flízek és többrétegű membránok gyártása tartozik. A vállalat várható éves árbevétele meghaladhatja a 15 millió eurót (5,2 milliárd forintot).

Az üzlet tárgya a Szász-Anhalt tartományban található ascherslebeni gyáregység és a hozzá tartozó teljes körű üzleti tevékenység megvásárlása, amely tartalmazza az ingatlanállomány, a technológia, a gyártó kapacitás, a munkaerő, valamint a vevői és szállítói kapcsolatrendszer, továbbá a technológiai know-how, innováció, egyes védjegyekés tanúsítványok átvételét.

1,4 milliárdból az üzem fele lesz a Masterplasté

A Masterplast Nyrt. első lépésben 50 százalékos tulajdonrészt és kizárólagos menedzsmentjogokat szerez az újonnan létrehozott közös vállalatban. A fennmaradó 50 százalékos üzletrész tulajdonjogát az LHB alapító tulajdonosa, Hartmut Layer szerzi meg. Erre a szakaszra 4 millió eurót, azaz 1,4 milliárd forintot fordít a magyar vállalat.

A második szakasz a német tulajdonostárs üzletrészének megvásárlására irányul, erre opciós megállapodást kötöttek a felek. A kivásárlást egy előre meghatározott ársávon belül zárják legkésőbb 2023. második negyedévében, ezután a Masterplast 100 százalékos tulajdonrészt szerez a vállalatban.

A német tulajdonostárs, Hartmut Layer jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik, aki egy több iparágat átfogó vállalatcsoport tulajdonosaként és vezetőjeként jelentős előrelépési lehetőséget biztosít a magyar cégnek. A Masterplast ezzel tovább bővítette a diffúziós tetőfólia-gyártási tevékenységét, valamint a stratégiai jelentőségű egészségügyi beszállítói szektor szereplőjévé is vált.

A Masterplast a régió egyik fontos építőanyag-gyártója, az üzlettel most belépnek az egészségiparba is. Tulajdonosi körében ott van Lakatos Péter és Sinkó Ottó (közösen 5,34 százalékos részesedéssel) Videoton-társvezérek is, akik a Forbes leggazdagabb magyarokat tömörítő legfrissebb listáján szerepeltek 79,5 milliárd, valamint 77,7 milliárd forintos becsült vagyonnal. A cégcsoport fő tulajdonosai 31,15 százalékos tulajdonrésszel Tibor Dávid, és 26,55 százalékos résszel Ács Balázs.

Oszd meg!