Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem viselhetnek Black Lives Matter feliratot a ruhájukon a Starbucks dolgozói, a Twitteren bojkottra szólítanak fel a kávézólánc ellen

A nemzetközi kávézólánc vezetése a múlt héten körlevélben tiltotta meg az alkalmazottaknak, hogy olyat ruhákat és kiegészítőket viseljenek, amiken rajta van a Black Lives Matter (magyarul: A fekete életek számítanak) jogvédő aktivista mozgalom neve. Attól tartanak, hogy ezzel félreértést okoznának és erőszakos reakciókat provokálnának a kávézókban. A BLM-ról George Floyd temetése napján még utcákat is neveztek el New York öt városrészében.

A Starbucks azt mondja magáról, hogy elszántan segíti a rendszerszerű rasszizmus megszüntetését, de a cég dress code politikáján nem változtat, írja a Forbes.com. A magyarázat szerint azt gondolják: fontos, hogy a kávézóik biztonságos és vendégszerető környezetet nyújtsanak.

Advertisement

A cégvezetés az alkalmazottaknak küldött körlevélben emlékeztet arra, hogy a jelenlegi dress code szabályozás tiltja a politikai, vallási és személyeskedő témájú kiegészítők viselését. Több Starbucks alkalmazott szerint azonban a Starbucks általában megengedi nekik az LGBTQ jogokat és a házassági egyenlőséget támogató jelvényeket, feliratokat a ruhájukon. Sőt egyesek szerint még kaptak is a cégtől Gay Pride-os kitűzőket és pólókat, mivel június a Pride hónapja.

Június elsején a Starbucks hivatalos Twitter oldalán posztolt egy képet, amelyen ez a felirat állt: „Szembeszállunk a rasszizmussal, hogy befogadóbb és igazságosabb világot hozzunk létre. Szolidaritást vállalunk fekete partnereinkkel, vevőinkkel és közösségeinkkel.

Nem leszünk csak szemlélők.”

„A Starbucks LGBTQ+ partnerei ilyen feliratú kitűzőket és ruhákat viselnek, ami szintúgy provokálhat erőszakos reakciókat” – kritizálja a mostani tiltást Calvin Bensen, egy fekete és transznemű 22 éves atlantai barista a Buzzfeeden. „Voltak, akiket zaklattak már ezek miatt a viseletek miatt, és a Starbucks még mindig mögöttük áll.”

A Buzzfeeden megjelent hír azonnali reakciókat váltott ki. W. Kamau Bell, a CNN United Shades of America című sorozatának házigazdája azt írta: „Emlékszünk, amikor azt írták a kávésbögréikre hogy Let’s talk about racism! (Beszéljünk a rasszizmusról!)? És amikor fél napra bezárták a kávézóikat, mert az egyik philadelphiai Starbucks-üzletben – valószínűleg bőrszínük miatt – az egyik eladó rendőrt hívott két, semmi rosszat nem tévő feketére? Mindig is úgy tűnt, hogy csak akkor támogatják a #BlackLivesMatter mozgalmat, amikor az nekik előnyös.”

Az ügy nem maradt reakció nélkül, csütörtök estétől el is kezdett terjedni a az USA-ban a Twitteren a #BoycottStarbucks hesteg.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”