Üzlet

CSOK, áfakedvezmény, elszabaduló árak: sokan költöznének Budapestről

Forbes
2017. június 01. 2 perc olvasás

Rengeteg lakás épül Magyarországon, de az átadásokra még várni kell. A családi házakból csak az újakat keresik.

2017 első három hónapjában 47 százalékkal több lakás épült és 89 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint 2016 azonos időszakában. A belvárosi több száz lakásos nagyberuházásokon kívül a családi házak építése is meredeken emelkedik. Sokan szeretnének önálló házba költözni, ennek ellenére stabil többletkínálat mutatkozik a piacon.

A rohamos emelkedés ellenére Budapesten 51 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mert ezek több éves beruházások. Látványos az emelkedés a családi házaknál is, 82 százalékkal több épült, a CSOK, az áfa visszaigénylés lehetősége, az egyszerű építési bejelentés, illetve a kedvező hitelkörnyezet is támogatta az új családi ingatlanok építését.

A családi házaknál túlkínálat van, pedig sokan költöznének ki, de egyértelműen az új építésűeket keresik.

„A budapesti ingatlanárak jelentős emelkedése miatt sokan döntenek úgy, hogy eladják korábbi, belvárosi lakásukat és annak árából külső, kertvárosi kerületekben, vagy a pesti agglomerációban – akár CSOK-kal kiegészítve – kezdenek el saját, nagyobb és komfortosabb családi házat építeni vagy építtetni.” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „A használt ingatlanok – főleg vidéken – kevésbé népszerűek, ezért akár nagyon vonzó áron lehet jó minőségű házhoz jutni.”