Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem lesz, aki lakásokat épít?

Hiába építenének a magyarok lakásokat, ha a kivitelezők nem találnak embert, aki építene. A szektort a sportberuházások tartják a víz felet. 

Az EU-s források és a sportlétesítményberuházások tartják életben a hazai építőipart, amely tavaly így is 20%-os visszaesést szenvedett el, idén – többek között a vizes világbajnokságnak is köszönhetően – 5 százalékos lehet a növekedés. Ehhez persze kellenek a meginduló magánberuházások is (például az iparban), és hogy több lakás épüljön. A kormányzati szándék és a csok adott, az év második felében a bővülés nagy részét így a magánlakások építésének megindulása adhatja – csakhogy az Assa Abloy Hungary szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint

ennek komoly gátja lehet a munkaerőhiány.

Továbbra is a szakemberek hiánya jelenti a legnagyobb problémát a kivitelezők számára, ami időről időre a beütemezett határidők csúszását hozza magával a beruházásokban. Az ebből adódó kötbérek komoly fenyegetést jelentenek számukra, ezért egyre többen választják a biztos utat. „Az elmúlt 2-3 évben sokat tisztult a piac, a versenyben maradók óvatosabbak lettek. Jól látszik, hogy a kivitelezők egyre jobban megbecsülik mind a velük dolgozó szakembereket, mind a beszállítói partnereket, ritkábban vágnak bele komoly váltásba, ami azt is magával hozta, hogy kevésbé árérzékeny most a piac, mint a válság idején” – magyarázta Ónody Csaba, az Assa Abloy Hungary ügyvezetője.

A nagyvállalati beruházási kedv a K&H friss kimutatása szerint ugyanakkor csökken Magyarországon, idén már csak 10-ből 4 nagycég tervez beruházásokat. Ezek között még mindig a kapacitásbővítés az egyik legfontosabb célterület – a technológiai fejlesztések mellett ez volt az egyik fontos húzóág -, de a beruházási hajlandóság itt is 18%-ról 11%-ra süllyedt az idén.

A tervezett beruházások szintje még így is az építőiparban a legnagyobb a bank felmérése szerint. Az minden esetre nem jó hír, hogy az érték 50% alá esett, a korábbi években 50-55% volt a jellemző.

Oszd meg!