rövid hír

Két nap után minden angol klub visszalépett a Szuperligától

Zsiborás Gergő
2021. április 20. 4 perc olvasás

Szerda hajnalig minden angol klub hivatalosan is jelezte: visszalép a vasárnap este bejelentett exkluzív labdarúgókupától, a Szuperligától.

A spanyol Mundo Deportivo címlapja szerda reggel

A spanyol Mundo Deportivo címlapja szerda reggel

 Ugyan vasárnap este még 12 patinás klub állt a projekt mellett, amelynek lényege, hogy a nagy európai klubok egy zárt rendszerű, exkluzív nemzetközi tornát rendeznek a sportág jelenlegi csúcsát jelentő és az UEFA által szervezett Bajnokok Ligája helyett, szerda reggelre a mezőny lefeleződött. Sőt, a spanyol AS szerint az olasz Internazionale is lépett, az AC Milan pedig hamarosan bejelentést tesz. Közben a Florentino Peréz Real Madrid-elnök vezette Szuperliga bejelentette, továbbra is az európai status quo felbontására van szükség a sportág megmentésére, de egyelőre felfüggesztik tervüket, megvizsgálják, hogy a kilépések után hogyan folytatódhat a projekt. Jelenleg úgy néz ki, sehogy. 

Este a Manchester United elnöke, Ed Woodward is bejelentette, lemond és a szezon végén távozik. A korábban a JP Morgan-nél dolgozó vezető dolgozta ki az új liga pénzügyi hátterét, amibe befektetőként egykori kenyéradója szállt volna be. Elképzelhető, hogy a fiaskó további nagy mozgásokat indít be, a Manchester United főtulajdonosa, az amerikai Glazer család kiszállhat az európai fociból a klub eladásával. 


Frissítés 2: A Chelsea és a City után a Liverpool, a Tottenham, az Arsenal és a Manchester United is bejelentette, kilépnek a Szuperliga alapítói csapatából. A klubok a szurkolóikra és a játékosokra, valamint a tervet egyértelműen elutasító európai futballközegre hivatkoztak. A spanyol Mundo Deportivo információi szerint az is elképzelhető, hogy

az UEFA a háttérben megegyezett az angol klubokkal arról, pénzügyileg is méltányolja, ha otthagyják a Szuperligát.

Ezt eddig senki sem erősítette meg (erősen kérdéses, hogyan lehetne ezt keresztül vinni). Az biztos, hogy különalku nélkül is igen komoly nyomás nehezedett a 12 szakadár klubra. Jelen állás szerint csak a spanyol és olasz klubok maradtak bent a Szuperligában, összesen hatan. Egy új sorozat elindításához ez biztosan nem lesz elég. A Bayern München ugyan a hírek szerint nyitott lett volna a részvételre, a külföldi befektetőkre vonatkozó szigorú német szabályozás miatt (is) előre jelezte, nem lesz alapítótagja az új, exkluzív bajnokságnak, ugyanígy tett a francia PSG is. Őket tehát nem fogják tudni gyorsan meggyőzni, hogy ugorjanak be. Az UEFA közben még mindig elszánt, hogy pénteken döntést hozzon arról, akik továbbra is külön ligát akarnak indítani, azokat kizárja a most zajló kupaküzdelmekből. 

Frissítés 1: a Manchester City (hivatalosan ők adtak ki először közleményt) is bejelentette cikkünk frissítése után nem sokkal, hogy visszalép a sorozattól. Mindkét klub azután döntött így, hogy a játékosokat sokkolta a klubok bejelentése – többen aggódtak amiatt is, hogy a nyári Eb-ről lemaradnak, ha az UEFA kitiltja tornáiról a szakadár klubok játékosait. A két angol klub bejutott a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, így esélyük van megnyerni a sorozatot. 

A The Athletic szerint a Chelsea visszalép attól, hogy induljon a formálódó európai kupasorozatban, amelyet eredetileg 12 patinás klub jelentett be. 

Bruce Buck, a Chelsea elnöke megvitatta a javaslatot a játékosokkal és a klub alkalmazottaival is.

A csapat ma esti meccse előtt a szurkolók is tüntettek, a tervet Anglia-szerte nagy felháborodás fogadta. 

A Premier League csapatok kapitányai holnap találkoznak, hogy tanácskozzanak a tervről, az abból eddig kihagyott 14 angol elsőosztályú klub pedig ma tárgyalt, közülük többen felvetették, a szakadár klubokat minimum pontlevonással kellen sújtani. A terv ellen foglalt állást Jürgen Klopp, a Liverpool és Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere is, bár mindkét klub csatlakozott az új szervezethez. 

Az ügyben már a politika is lépne, Boris Johnson brit kormányfő azt mondta, minden jogi eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák a Szuperliga léttejöttét – amiben a Chelsea kiugrása után is az angol klubok képviseltetik magukat a legnagyobb számban, összesen öten. 

Az ügy hátteréről itt írtunk bővebben: 

A játékosok és a politika kaszálhatják el az Európai Szuperligát

Borítókép: a Chelsea stadionja.