Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem kutya. Ez a cég a dolgozóiba ültet chipeket

Világszerte egyre több és több cég emeli új szintre dolgozói robotosítását, folyamatosan jelentik be a bőr alá ültethető chipek bevezetését. Ma-holnap te is kaphatsz egy furcsa mailt a főnöködtől. Felkészültél?

Egy amerikai technológiai cég, a Three Ways Technology a napokban bejelentette, hogy augusztus 1-től rizsszemnyi chipeket ültet az önként jelentkező alkalmazottai hüvelyk- és mutatóujja közé. A chippel ezek után egyszerűen érintésre be tudják majd azonosítani magukat a dolgozók, használhatják az ételautomatákat, vagy vásárolhatnak az ebédlőben. A 80 fős cégből eddig 50-en iratkoztak fel, de vannak, akik inkább úgy döntöttek, majd egy gyűrűbe ültetik a saját chipjüket – írja a New York Times.

A technológiai ötlet egy svéd startup-irodától, az Epicentertől ered, ahol a tagok már lassan három éve igényelhetik a rizsszem méretű tech kütyü beültetését. Aki vállalja, onnantól kezdve egyetlen legyintéssal nyithatja az elektromos ajtókat, nyomtathat vagy vásárolhat üdítőt. „A kényelmessége a legvonzóbb” – mondja az AP-nek Patrick Mesterton, az Epicenter alapítója, miközben az irodában egy intéssel kinyit egy zárt ajtót. „Egy csomó dolgot helyettesít, kommunikációs eszközöket, bankkártyát vagy kulcsokat.” Mesterton elkötelezett a technológiája mellett, dolgozóinak partyt rendez, amikor beültetésre szánják el magukat. Ő és cége azonban nem az egyetlenek, akik árulják és alkalmazzák a chip implantátumokat, ma már vagy egy maroknyi vállalkozás foglalkozik ezzel nemzetközi szinten.

Így működik

Sok helyen régóta használnak már hasonló trackereket, csomagok, kutyák követésére, de úgy néz ki, az emberekbe való beültetése is egyre elterjedtebb. A chipek NFC-technológiával működnek, ilyen van a telefonokban és az érintéssel működő bankkártyákban is. Amikor a kütyü az érzékelő közelébe kerül, mindkettő aktiválódik és elektromágneses hullámokon információkat közölnek egymással.

Így néz ki egy beültetés korábbról, az Index videóján:

Az emberre nézve a chip teljes mértékben biztonságos, az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala 2004-ben engedélyezte beültetését. Ettől függetlenül természetesen rengeteg etikai kérdést vet fel, mint minden új technológia. Nem lehet egy mobilhoz vagy kártyához hasonlóan otthon hagyni, a jövőben akár azt is le lehetne követni egy ilyen készüléken, hogy egy dolgozó mikorra ért be a munkába, vagy hogy mennyi időt töltött a mosdóban. Az emberi testbe ültetett érzékelők sokkal több információt tudnak szerezni, mint egy kártya vagy telefon, így potenciális hackertámadásoknál is nagyobb lehet a kár. Az igazi kérdés az, mihez kezd majd ezekkel az információkkal az, aki megszerzi őket.

Érdekelnek a tech, a tudomány, a jövő lehetőségei? Akkor keresd a Forbes Nextet a standokon!

cover

Oszd meg!