Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Nem csinálta ki a járvány az lakásépítési piacot: háromszor annyi lakás épült idén, mint tavaly

Továbbra is Budapest a lakásépítés legjelentősebb piaca, amely lassuló dinamika mellett is nagyságrendekkel az ország többi városa felett teljesít az újlakásépítés területén.

2020 első félévében 8697 új lakás épült Magyarországon, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 32 százalékkal kevesebb volt az elmúlt évhez képest – áll a KSH frissen kiadott gyorsjelentésében.

Az Otthon Centrum második negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérése szerint Budapesten jelenleg 463 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 33 200 lakás épül, melyek 36 százaléka még nem elérhető a vásárlók számára.

A beruházók, mintegy 6130 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában, amely az épülő és tervezett lakásállomány 18,5 százalékát teszi ki.

Ez egy százalékkel kevesebb csupán az egy évvel ezelőtt mért értéknek (19,4 százalék). Noha az egy évvel ezelőtti helyzethez képest csupán 1,7 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ez a 2019 2. negyedévben elkezdett 45 projekthez képest 37,8 százalékos csökkenést jelent.

Budapesten 22 százalékkal több lakást adtak át az első félévben, de a legerőteljesebb növekedés a megyei jogú városokban, és a nagyobb településeken volt (40 százalék, illetve 47 százalék jellemző) – áll a KSH jelentésében.

Az Otthon Centrum projekt-felmérése szerint a megyei jogú városokban 325 projekt volt elérhető 2020 június végén, ezekben összesen 9231 új lakás épült.

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert. A felsorolt négy városban található az online meghirdetett új lakás projektek közel fele. 2019 II. negyedévben 45, 2020-ban 29 projekt indult, ami 35 százalékos csökkenést jelent. Az épülő lakások száma Győrben volt a legtöbb: 1883; Szegeden 1202 és Debrecenben 1088 új lakást kínáltak. Mindhárom városban az épülő lakások legalább 32 százaléka szabad volt a felmérés időpontjában.

A vidéki városok dinamikája mögött jóval alacsonyabb lakásszámok állnak, továbbra is Budapest a lakásépítés legjelentősebb piaca, amely lassuló dinamika mellett is nagyságrendekkel az ország többi városa felett teljesít az újlakásépítés területén. A járványhelyzet nem befolyásolta lényegesen az átadásokat, ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság visszafogja a fejlesztők étvágyát.

Az eladatlan lakások száma a fővárosban és a tranzakciók is a töredékére estek az első félévben.

Fotó: Max Max / Unsplash

Oszd meg!