Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem csak Musk – Branson és az IKEA-alapító Kamprad is beszéltek arról, hogy az ő agyuk más

Nem Elon Musk az első topmilliárdos, aki nyilvánosság előtt mesélt arról, hogy mit jelent az ő esetében a neurodiverzitás. Az amerikai Forbes összegyűjtött néhány hasonló példát.

Múlt hét végén beszélt először a nyilvánosság előtt Elon Musk arról, hogy Asperger-szindrómája van. Musk a Saturday Night Live műsor társ-házigazdája volt, a nyitóbeszédében mesélt arról, mit jelent pontosan az ő esetében a neurodiverzitás.

Elon Musk Asperger-szindrómás. Mit jelent ez valójában?

Az amerikai Forbes friss cikkben írt azokról a topmilliárdosokról, akik szintén beszéltek már nyilvánosság előtt arról, hogy az agyuk nem feltétlenül neurotipikus.

  • Bill Gross 2019-ben a Bloombergnek mesélt először arról, hogy Asperger-szindrómája van. Gross szerint ez jobb befektetővé teszi őt, mert lehetővé teszi, hogy hosszú távban gondolkodjon ahelyett, hogy elveszne a részletekben. Mesélt arról is, hogy minden bizonnyal az Asperger-szindrómája miatt van az, hogy nehezen tud szemkontaktust fenntartani, és szinte megszállottja a bélyeggyűjtésnek. Vagyona az amerikai Forbes becslése szerint 1,5 milliárd dollár.
  • Richard Branson (becsült vagyon: 4,1 milliárd dollár) 2018-ban egy blogposztban arról írt, gyerekként sokszor lustának és butának tartották diszlexiája miatt. „A diszlexia csupán egy más, kreatívabb módja a gondolkodásnak”, írta, hozzátéve, minden bizonnyal emiatt élénk a képzelőereje is.

Richard Branson elhívott egy koktélpartira – 1,2 millió dolláros befektetés lett a vége

  • Charles Schwab, az Egyesült Államok legnagyobb brókercégének alapítója szintén diszlexiás. Becsült vagyona 11,3 milliárd dollár.
  • Ingvar Kamprad szintén visszatérő szereplő volt a Forbes milliárdoslistáján, 2005 és 2010 között vagyona elérte a 28 milliárd dollárt. Az IKEA-alapító Kamprad diszlexiája az oka annak, hogy a bútorgyár a mai napig egyedi svéd nevekkel látja el a termékeit: Kamprad ugyanis nehezen jegyezte volna meg a szokványos készletszámokat.

Mi az a neurodiverzitás?

A kifejezés idegrendszeri különbségekre utal. Az emberek egy részének az agya hasonlóan működik, ők azok, akik általában támogatás nélkül meg tudnak felelni a társadalmi elvárásoknak: rájuk szokták a neurotipikus kifejezést használni. Ennek ellentéte a neurodivergens kifejezés. A neurodiverzitás lehet veleszületett (például figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, autizmus spektrum zavar, diszlexia) vagy szerzett (traumás agyi sérülés).

Borítókép: Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook

Oszd meg!