Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem arról van szó, hogy mindannyiunknak ki kell költöznie a Hortobágyra egy jurtába

Fenntarthatóság témában nagyon könnyen félelmekbe, lelkiismeretfurdalás-keltésbe és álspirituális ökohumbugba botlunk. Kozma Gergellyel, az Ecopunk fesztivál főszervezőjével a júliusi Forbes Kilövésen beszélgettünk arról, hogy félelmek helyett hogyan tudnánk inkább tenni.

Kozma Gergely és az Ecopunk teljes sztoriját a júliusi Forbes magazinban olvashatod.

Advertisement

Gergő a fesztivál ötletével elsőként három gyerekét akarta megszólítani. Olyan rendezvényt szeretett volna szervezni, ahol mindenki megtalálja, hogy mi az, amit tenni tud a környezetéért. A tavaly először megszervezett Ecopunk huszonhat éven aluliaknak ingyenes, de a résztvevők között voltak középkorú családosok, gimnazisták és nejlonotthonkás terényi nénik is. Kozma Gergővel Gólya Ági beszélgetett – a héte elején hosszú idő után először nem online megrendezett Forbes Kilövésen.

A megúszós kommunikációról

„Megúszós alatt azt értem, hogy vannak olyan kérdések, amikbe jobban bele kell menni. Fel lehet vállani, hogy van, amit nem tudunk. Nagyon sok kérdés van még a fejekben, és akkor tudunk ebbe belemenni, ha nem akarjuk megúszni” – mondta annak kapcsán, szerinte hogyan kellene a fenntarthatóságról beszélni.

Az elméletről és a gyakorlatról

„Van már egy csomó gyakorlati dolog, ami mentén el lehet indulni. Már egy kicsit sok az elmélet, túl sokat lamentáltunk azon, mit hogy kéne. Egyszerűen csak meg kell fogni azt a rohadt szatyrot és vinni a boltba.

Ha most a maszkot tudjuk vinni, akkor a szatyrot is, és lépjünk tovább.”

A fenntarthatóságról, mint az egyik, és nem az egyetlen szempontról

„Ha az ember ruhát választ, akkor ugyanúgy fontos, hogy jól érezze benne magát, szeresse a színét, szeresse hordani, és igen, mellette legyen fontos az is, hogy fenntartható legyen, ne dobja ki az első használat után. Nem arról van szó, hogy mindannyiunknak ki kell költöznie a Hortobágyra egy jurtába és innentől kezdve csak gombostűre meg sóra költhetünk.”

Arról, hogy mire lehet elég 10 év

2008-ban tíz évet adott a világ egyik legfontosabb klímakutató szerve, hogy változtassunk, mielőtt a másfél fokos átlaghőmérséklet-növekedés miatt egy katasztrófafilmben találjuk magunkat. Gergő szerint „a világ nem lesz olyan, mint tíz éve volt, és tíz év múlva biztos, hogy nem lesz olyan, mint most.

Ha úgyis változunk, akkor meg miért ne tennénk ezt a fenntarthatóság irányába?”

Kozma Gergely, az Ecopunk fesztivál szervezője a Forbes 2020. júliusi Kilövésén Gólya Ágival, a lap újságírójával beszélget. Fotók: Fekete Csaba

A fesztiválon megjelenő konfrontatív, nyers stílusról

„Aki ide eljön, az arra számítson, hogy a panelbeszélgetéseken nagyon különböző meggyőződésű emberek fognak leülni egymással beszélgetni. A nagy egyetértésben bólogatás rohadt unalmas, főleg négy napon keresztül nyáron.”

Az Ecopunk fesztiválról és Kozma Gergely történetéről a teljes cikket a júliusi magazinban találod. Ha belelapoznál a magazinba, itt megteheted:

 

"Minden paranoiás engem üldöz."