Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője

Négyezer dollárból csinált 650 milliót a legjobban kereső író

A krimi és a gyerekek, ha valaki a könyvpiacon akar tarolni, ez a két szó a kulcs a sikerhez, legalábbis ami a pénzt illeti, szinte biztos. Lista. 

20 éve jelent meg az első Harry Potter-könyv, de a szerző, a brit J.K. Rowling még mindig a csúcson van – a leggazdagabb írókat sorjázó Forbes-lista élén ugyanis ismételten ő végzett.

Az amerikai Forbes becslése szerint Rowling vagyona 650 millió dollárra rúg, ami

ennél is több lehetne, de az írónő közismerten nagy adakozó, eddig 150 millió dollárt fordított jótékony célra.

Hosszú évekig írta a Harry Potter-t, mindeközben megházasodott, gyereke született, de nem sokkal később elvált, és igen nehéz helyzetbe került. A világhírű regényfolyam első kéziratát hosszas házalás után 4000 dollárért adta el – a többi történelem.

Noha nem ez volt élete üzlete, de ez indította el a varázslótanonc történetét világhódító útjára – olyannyira, hogy Rowling csak a – júniusban zárult – előző üzleti évben 95 millió dollárt keresett a Forbes kimutatása szerint. Ehhez kellett a Harry Potter és az elátkozott gyermek című londoni színdarab bemutatása és a Legendás állatok és megfigyelésük c. előzményfilm is (ebből még két rész készül).

A LEGGAZDAGABB ÍRÓK LISTÁJA 
Összeállította: Forbes USA
2015 és 2016 júniusa közti bevételek alapján.

1. Joanne Kathleen Rowling (52)
Egyesült Királyság (Edinburgh)
Becsült vagyon: 650 millió dollár

2. James Patterson (70)
USA (New York)
Becsült vagyon: 87 millió dollár

A legtermékenyebb amerikai krirmiíró, több társszerzővel is dolgozik. Most éppen Bill Clinton korábbi amerikai elnökkel írnak közösen egy politikai thrillert.

3. Jeff Kinney (46)
USA (Plainville)
Becsült vagyon: 21 millió dollár

Lassan 10 éve, hogy megjelent az Egy ropi naplója (Diary of a Wimpy Kid), csak az amerikai piacon 3,2 millió fogyott belőle.

4. Dan Brown (53)
USA (New Hampshire)
Becsült vagyon: 20 millió dollár

A Da Vinci-kód szerzőjének könyvéből készült legutóbbi film (Inferno) nem igazán hozta lázba a mozibajárókat, a világhírű krimiszerző így is jó évet tudhat maga mögött. Tízmillió dolláros szerződést kötött következő könyvére, ami az Origin címet viseli.

5. Stephen King (69)
USA (Portland)
Becsült vagyon: 15 millió dollár

A horror királya csak tavaly 1,9 millió könyvet adott el Amerikában, hála legutóbbi szerzeményének, az End of Watch címűnek.  Szeptemberben érkezik a mozikba It (magyarul: Az címen futó) 1986-ban írt könyvének adaptációja. Csak az előzetest 197 millióan nézték meg a kiadást követő 24 órában a Youtube-on, a Facebook-on és a Twitteren.

Érdekesebb nevek a listáról: a romantika királynője Nora Roberts a hatodik lett, 14 illió dolláros vagyonnal, Denielle Steel pedig szintén top 10-es maradt (11 millió dollár).

 

Oszd meg!