Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Nagy győzelem a mai nap Mészáros tőzsdei birodalmának

A Konzum és 4iG részvényeit is beválogatta a Financial Times Stock Exchange az indexeibe, de bekerült az AutoWallis és az Est Media is.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Konzum és 4iG mellett az AutoWallis és az Est Media is bekerülnek az FTSE indexébe – derül ki az Financial Times Stock Exchange hivatalos felülvizsgálati eredményéből, amit az Estmedia tett közzé a Budapesti Értéktőzsdén.

Az FTSE Group a Financial Times és a Londoni Értéktőzsde közös tulajdona, indexkövető alapok összeállításával, kezelésével foglalkozik a londoni parketten. A magyar tőzsdei cégeket az FTSE Emerging Europe indexsorozatába válogatták be, amiben európai feltörekvő piacok (ide kell érteni Törökországot és Oroszországot is) részvénytársaságainak papírjaiból szemezgetnek. A portfóliókat három havonta vizsgálják felül, a menetrend szerinti februári értékelésnél döntöttek úgy, beveszik a négy tőzsdei céget az alapjaikba március 18-i kezdettel.

A Konzum az FTSE All-Cap indexbe került be, míg az FTSE Total-Cap indexbe a Konzum mellett a 4iG, az AutoWallis, az Est Media.

Egy tőzsdei cégnek – különösen egy világviszonylatban alig észrevehető, kis- vagy mikrokapitalizációjú magyar vállalatnak – azért éri meg bekerülni a nagy indexekbe, mert nagyot dob a részvények keresletén, ráadásul hitelesíti is az intézményi befektetők felé. A JP Morgan a Konzumnál úgy számol, hogy az indexbe való bekerülés a 4 millió dolláros (1,1 milliárd forintos) plusz keresletet jelenthet. A Konzumban idén a napi átlagos forgalom 43 millió forint, tehát az elemzőház által kalkulált kereslet 26 napi átlagforgalomnak felel meg – írja a Portfolio.

Ezért is indult a Konzum ötállomásos külföldi roadshowra 2018. év végén a Goldman Sachs és a Renaissance Capital szervezésében. A Frankfurtot, Stockholmot, Londont, Helsinkit és Tallint érintő ötállomásos turné célja, hogy megismertessék a feltörekvő piaci befektetők képviselőit a Konzum-csoport főbb lépéseivel.

Az AutoWallis tőzsdére lépésekor is célként jelölték meg a külföldi indexekbe való bekerülést, a befektetők pedig kifejezetten jól fogadták a hírt: az árfolyama már 12 százalékos pluszban van a mai nyitóárhoz képest, magas forgalom mellett.

Önvezető autók és közösségi autózás: ide is beszállna a magyar milliárdos

Oszd meg!