Üzlet

Nagy bajban lesznek a kütyügyártók, ha a Google tényleg rákapcsol

Forbes
2017. október 17. 2 perc olvasás

Lassan, de biztosan menetel előre a Google hardveres részlege, ami az Android alapú eszközök gyártóinak rossz hír.

A Google indulásától fogva a szoftverpiacot uralta, nem nagyon dolgoztak hardveres projekteken. Az elmúlt egy-két évben azonban a cég fokozatosan nyitni kezdett  – jött a saját okostelefon, a Pixel, a Google Home, a hangvezérelt asszisztenssel ellátott hangszóró, és pörög az önvezető autós projek – írja az amerikai Forbes.

Úgy tűnik, hogy most egy fokozattal feljebb kapcsoltak. A múlt hónapban 1 milliárd dollárt költöttek arra, hogy a HTC-től elszipkázzanak kétezer mérnököt – lett is új Pixel telefon. Két héttel később egy San Francisco-i eseményen a Google egy kisebb hadseregnyi hardvert mutatott be, mobilt, hangszórót, mesterséges intelligenciával vezértelt kamerát, vezeték nélküli fejhallgatót, Chromebookot, VR-szemüveget.

A cég mindenhová igyekszik beültetni a mesterséges intelligenciát – az Asszisztens már ott figyel az új Pixelbookban és a hozzá tartozó tollban, a Pen-ben is. Elég csak bekarikázni egy képet a képernyőn, az Asszisztens felismeri és azonnal tolja a rendelkezésre álló információkat róla. Szintén központi helyet kapott a Clip-ben, a kamerában, ami automatikusan elkezd rögzíteni, ha valami érdekes történik a látómezejében – például ha a gyerek mosolyog, stb.

A Forbes újságírója szerint, ha elérnek egy bizonyos szintet, akkor az olyan nagy kütyügyártó vállalatok, mint például a Samsung, komoly bajba kerülhetnek, hiszen az eszközeik a Google oprendszereit használják, azonban nyilvánvalóan a Google által fejlesztett hardver sokkal inkább illeszkedik majd a szoftverhez, mint egy harmadik partner által készített eszköz.