Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Musk örülhet: dollármilliárdot érő bónusz üti a markát a Teslától

Fontos mérföldkövet ért el a Tesla árfolyama, így a cégvezető lehívhatja az 1,69 millió részvényből álló csomagot.

A Tesla boardja megerősítette: teljesítette Elon Musk a szerződésében foglalt fontos mérföldkövet, így jogosult lett a mintegy 700 millió dollárt, azaz 220 milliárd forintot érő juttatásra írta meg a Techcrunch a Tesla tőzsdefelügyeletnek (SEC) leadott dokumentumára hivatkozva.

A Tesla alapító-vezére nem kap rendszeres havi fizetést, hanem teljesítményhez kötött bónuszra (általában részvényopciót) jogosult, amikor a vállalat teljesítménye elér bizonyos előre kijelölt célszámokat árbevételben, piaci részesedésben, cégértékben. Összesen 12 ilyen bónuszcsomagot érhet el Musk, egyenként 1,69 millió részvényre opciót, tehát tulajdonrészt vehet egy előre kijelölt áron.

Az első csomag most vált elérhetővé. Ennek az volt a feltétele, hogy a Tesla elérje hat hónapos átlagban a 100,2 milliárd dolláros piaci értékelést, vagy 20 milliárd dolláros éves bevételt, vagy 1,5 milliárdos EBITDA-t (üzleti eredmény adózás, kamatok és amortizáció előtt) produkáljon.

Így most 1,69 millió Tesla-részvényt hívhat le 350,2 dolláros áron, ami bőven féláras diszkont a csütörtöki 805,81 dolláros záróárfolyamhoz képest. Ez a részesedés 1,36 milliárd dollárt ér (428 milliárd forintot, ez nagyobb, mint Mészáros Lőrinc teljes vagyona), amit 590 millió dollárért vehet meg. A kettő különbözete pedig a fizetsége, amit zsebre tehet, 770 millió dollár. Fontos kitétel ugyanakkora, hogy ezt nem tudja egyhamar elköltheti készpénzre váltani: a részvénycsomagot öt évig meg kell tartania.

Advertisement

A következő mérföldkőhöz a cégértékben újabb 50 milliárdos növekedést, 35 millió dolláros bevételt és 3 milliárdos EBITDA-t kíván meg.

Mind a tizenkét részvénycsomag eléréséhez a Teslának már 650 milliárd dolláros cégértékelés szükséges, ami több, mint a hatszorosa a jelenlegi értékének.

A kompenzációs tervvel az igazgatóság nemcsak azt biztosította, hogy Musk legalább egy évtizedig bent maradjon a cégben, de a nyereségesség helyett a bevétel és piaci részesedés növelésére fordították a hangsúlyt.

 

"Nem a more, hanem a better visz előre. És ha van better, akkor előbb-utóbb more is lesz."