Fotó: Rajeshwar Bachu // Unsplash
rövid hír

Otthonról dolgoznál? Oké, de akkor kevesebb pénzt kapsz

Forbes
2021. augusztus 10. 4 perc olvasás

A Google-nél egy új kalkulátorral, a júniusban élesített Work Location Tool-lal számolhatják ki a munkavállalók, hogy mennyivel változna a fizetésük, ha home office-ban maradnának. Sokakat ért meglepetés, amikor kevesebbet mutatott a bérszámláló.

A Reuters keddi cikke szerint az említett fizetéscsökkenés

főként azokat érintheti, akik a pandémia előtt messzebbről, jellemzően egy, az iroda környékénél olcsóbb helyszínről ingáztak be a Google valamely irodájába, és most tartósan home office-ra váltanának.

Az Amazon visszakozik, 2022-ig otthon tartja a dolgozóit

A Google egyelőre kísérleti jelleggel, a Szilícium-völgyben található irodáiban dolgozók körében kezdené el a munkavégzés helye szerinti fizetésdifferenciálást. A Facebook és a Twitter szintén csökkentette azon munkatársainak fizetését, akik olcsóbb környékre költöztek a koronavírus-világjárvány hozta home office ideje alatt. 

A Google nemrég élesítette a már említett kalkulátort, hogy a dolgozók láthassák, milyen hatással lenne fizetésükre egy esetleges költözés.

Több, távmunkában dolgozó kollégájuk számolt be ugyanakkor arról, hogy anélkül, hogy olcsóbb vagy drágább helyre költöznének, csökkenne a fizetésük, ha az otthoni munkavégzést választanák. 

Egy neve elhallgatását kérő, eredetileg a Google seattle-i irodájába egy másik városból ingázó munkavállaló fizetése 10 százalékkal csökkenne, ha teljesen átállna az otthoni munkavégzésre. Ez nagyjából akkora fizetéscsökkenés lenne, mint amekorra emelést legutóbb az előléptetésével kapott, de akkor minek dolgozzon ilyen keményen? – kérdezi. 

Erős negyedévet zárt a Google: 50 milliárd dollárt hoztak a hirdetések

A Google egyik szóvivője azt mondta: juttatási csomagjaikat mindig is a munkavégzés helyétől függően állították össze,

és mindig az adott helyi munkaerőpiaci topfizetés körüli csomagot kínáltak. Hozzátette, hogy a fizetések a jövőben is államonként és városonként differenciáltak lesznek.  

Jake Rosenfeld, a Washingtoni Egyetem, fizetési kutatásokkal foglalkozó szociológiaprofesszora szerint a Google-nek nem kellene így eljárnia, vagyis ez nem egy kényszer, nem arról van szó, hogy nem áll rendelkezésre elég forrás ahhoz, hogy kifizessék munkavállalóiknak azt a bért, amit eddig is megkaptak. 

A Reuters belső forrásokból származó információi szerint

azon Google-alkalmazottak fizetése, akik például messzebbről, mondjuk Stamfordból ingáznak nagyjából egy órát vonattal New Yorkba, 15 százalékkal lehet kevesebb a fizetése, mint annak a kollégának, aki ugyanabban a New York-i irodában dolgozik, de a városban él és most otthonról dolgozik.

Seattle, Boston, San Francisco környékén 5-10 százalék között lehetnek ezek a fizetéskülönbségek. 

Van, ahol utoljára 2020 elején voltak ennyire tele az irodák. Fotó: Alex Kotliarskyi // Unsplash

A hazai kutatások is azt mutatják, hogy az irodisták jelentős része nem vágyik vissza az irodákba. „Ami viszont egy extra csavar a sztoriban, hogy a béreket a távmunkában dolgozóknál a lakóhelyükhöz igazítanák. Azaz, aki nem San Francisco csodás, de horribilisen drága környékén lakik, ne is keressen annyit. Ami egyszerre bicskanyitogató, logikus és elgondolkodtató. Ugyanis

eddig is ahhoz voltak igazítva minden cégnél a bérek, hogy hol kell megélnie belőle a kedves kollégának. Csak valahogy nem hittem, hogy ez ilyen hamar meg fog jelenni a távmunkánál is” – 

ezt Balogh Petya írta nemrégiben a forbes.hu-n. 

Rajeshwar Bachu // Unsplash