Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Műholdképek elemzésével segítenek fenntarthatóvá tenni az agráriumot – ígéretes startupba szállt be a Portfolion

Az OTP-hez tartozó Portfolion olyan műholdas technológiát fejlesztő startupba szállt be, ami segít minél hatékonyabban gazdálkodni. A klímaváltozás és a népesedés miatt egyre fontosabbak az ehhez hasonló megoldások. 

A svájci-fehérorosz alapítású Onesoil ún. Series A befektetési körben összesen ötmillió dollár kockázati tőkét vont be az Almaz Capital és a magyar Portfolion Capital Partners részvételével – közölték a társaságok a Forbes.hu-val.

Mit csinál a startup?

A Onesoil olyan ingyenesen hozzáférhető telefonos és webes applikációkat fejleszt, amelyek műholdas felvételek gépi tanulásos technológiákkal történő feldolgozásával teszi lehetővé a gazdák és mezőgazdasági szakemberek számára termőterületeik megfigyelését és azok adatainak elemzését. Az alkalmazásnak köszönhetően lehetővé válik a termények távoli monitorozása, a különféle veteményezési és trágyázási folyamatok pedig idő- és költséghatékonyabbá válnak.

A Onesoil távolról és okosan monitorozza a földeket.

A Onesoil megoldásait hazánkban több mint kétezer mezőgazdasági szakember használja, akik összesen mintegy 300 ezer hektár termőföldet birtokolnak, ez a teljes hazai termőföld terület 7 százalékát teszi ki.

„Az általunk fejlesztett digitális eszközök, globális műholdas képfeldolgozási technológiára épülve fontos és könnyen használható analitikákat nyújtanak felhasználóink számára” – emelte ki Slava Mazai, a Onesoil vezérigazgatója.

A Onesoil svájci-fehérorosz startup csapata. Jobbról a második Slava Mazai, CEO.

„Arra törekszünk, hogy a legnagyobb digitális platformmá váljunk a szektorban, amely megkönnyíti a döntéseket a precíziós agrárgazdasági munkák során.”

„A Onesoil applikációt gazdálkodó partnereink rendkívül hasznosnak találták, elméleti és gyakorlati szempontból is” – tette hozzá Papócsi Gábor László, a Szent István Egyetem égisze alatt működő GAK Oktatási, Kutatási és Innovációs Központ képzési csoportvezetője, aki csapatával egy közösségi összefogás keretében elkészítette a Onesoil magyar nyelvű felületéhez szükséges fordításokat.

Kik szálltak be?

Magyar oldalról az OTP Csoporthoz tartozó Portfolion szállt be – ők nemrég vállaltak szerepet nemzetközi partnerek mellett az eddigi legnagyobb Series A befektetésben, amit magyar cég vont be. A Onesoillal újabb taggal bővült a portfóliójuk nemzetközi befektetéseinek száma, a hazai befektető az összesen 5 millió dollár összegű tranzakcióban vezető befektetőként résztvevő, szilícium-völgyi és európai irodákkal egyaránt rendelkező Almaz Capitalhoz csatlakozik.

A mostani körrel 6,7 millió dollárra emelkedik a Onesoil által eddig bevont tőke, amely lehetővé teszi az cég európai és amerikai jelenlétének megerősítését.

„A mezőgazdaság fontos fókuszterület számunkra” – hangsúlyozta Pásztor Aurél, a Portfolion egyik partnere. „A népesség növekedése és a klímaváltozás jelentős nyomást helyez erre a szektorra, amelynek jelentősen fokoznia kell a fenntartható módszerek alkalmazását. Mi éppen olyan csapatokat keresünk, amelyek globális megközelítéssel, szilárd technológiai háttérrel és hozzáértéssel képesek megoldásokat kínálni ezekre a problémákra.”

2,5 év, 180 ország, 80 millió hektár

A Onesoil megoldásait – alig 2,5 évvel a piacra lépést követően – már világszerte több mint kétszázezer gazdálkodó és mezőgazdasági szakember használja, több mint 180 országban. A Onesoil felhasználói által megművelt területek a világ teljes, mezőgazdasági művelésre alkalmas területeinek 5 százalékát teszik ki, ez közel 80 millió hektárt jelent.

A vállalat többek között olyan jelentős mezőgazdasági cégek számára is nyújt analitikai és technológiai szolgáltatásokat, mint a BASF és a Krone.

Borítókép: Slava Mazai, a Onesoil agrárstartup társalapító-CEO-ja. Fotók: Onesoil. 

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója