Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milliós igazolások: a Manchester City sorra vásárolja a fociklubokat (is)

Jövőre a spanyol elsőosztályban szerepel az a csapat, amivel az angol Manchester City ötre bővítette a porfóliójában található fociklubok számát. 

Miközben az európai klubok hihetetlen összegeket költenek játékosokra, az igazolásokban nem állnak meg itt. Az angol Manchester City nemcsak sztárjátékosokból, de fociklubokból is el kezdett bevásárolni.

A nyáron zárulhat le a Girona FC megvásárlása, a két klub között az elmúlt években amúgy is egyre szorosabb volt a sportszakmai kapcsolat – Pablo Maffeo és Pablo Marí (két fiatal tehetség) már Manchesterből érkeztek kölcsönbe Spanyolországba. A katalán klub eddigi tulajdonosa a TVSE francia tévétársaság volt, az ügyletet hamarosan nyélbe üthetik – írja a Sport, a katalán sportnapilap.

Az amerikai Forbes kimutatása szerint a Manchester City már az ötödik legértékesebb futballklub a világon, 2,083 milliárd dollárt ér.

Éves alapon 8 százalékot emlkedett az értéke (úgy, hogy a tavalyi szezonban semmit sem nyertek), 583 millió dolláros forgalommal zártak, 162 milliós működési bevétel mellett.

Ez az ötödik klub, amibe bevásárolnak

Nem ez lesz az első klub, ahol az arab befektetők kezébe került, milliárdos Manchester City tulajdonosként is megjelenik. Az eredetileg a Nissan Motors által gründolt, japán Yokohama F. Marinos csapatában 20 százalékos részvénypakketjük van, az amerikai profiligiában, az MLS-ban vitézkedő New York City-ben 80 százalékuk, míg az ausztrál Melbourne FC teljes egészében a csapat tulajdona, akárcsak az uruguayi másodosztályban szereplő FC Troque. A katalán Girona tehát az ötödik szerzeményük a nemzetközi futballpiacon, ami a klubokat illeti.

Manchester kék oldalán (a városi rivális United mezszíne a vörös) amúgy is erős a katalán befolyás. Txiki Begiristain 2012 óta a klub sportigazgatója, a katalán szakember az FC Barcelonával futballistaként is nyert BEK-et (Bajnokcsapatok Európa-kupája, a Bajnokok Ligája elődje), részese volt az akkor Dream Team-nek nevezett csapatnak, majd sportigazgatóként a klub legsikeresebb időszakának fontos szereplője volt, két újabb BL-győzelmet is átélhetett Barcelonában. Ekkor már együttdolgozott Josep Guardiolával, aki tavaly ült le a Manchester City kispadjára, Begiristainnak is nagy szerepe volt abban, hogy elfogadja az állást.

A City nemcsak a játékospiacon akar eurómilliókat elkölteni, komoly építkezésbe kezdtek, hosszú távra terveznek: akadámiát hoztak létre, és a világszerte felvásárolt klubokon keresztül rálátnak az egyes helyi piacokra, innen is tudnak játékosokat igazolni.

Illetve kölcsönbe tudnak adni tehetséges focistákat, akiket fiatal korukban megvásárolnak, így azok komoly tapasztalatokat szerezhetnek – mostantól majd a spanyol elsőosztályban is – hogy aztán Angliában a mélyvízbe dobhassák őket.

Az FC Girona most jutott fel a spanyol elsőosztályba, egyértelmű cél jövőre a bentmaradás. Ehhez le is igazolták a liga egyik legtapasztaltabb kapusát, Gorka Iraizoznak lejárt a szerződése Bilbaóban, ingyen érkezett, két évre írt alá. Érkezhetnek további fiatal tehetségek Manchesterből is.

A legnagyobb profit azonban, hogy az FC Barcelona utánpótlásképző módszereit átvevő angol klub mostantól rálát a spanyol utánpótlásra is, és vonzó alternatívát tud kínálni a játéklehetőségre váró fiatal tehetségeknek az FC Gironán keresztül.

Ahelyett, hogy a nagy csapatok padoztatják őket, mehetnek Gironába, ami mostantól kapu a világ anyagilag legjövedelmezőbb futballvállalkozására: az angol élvonalra.

A technikás spanyol játékosok az utóbbi 5 évben előszeretettel igazolnak az addig durvának tartott angol bajnokságba is – és nemcsak a pénz miatt, bár kétségtelen, ez elég fontos motiváció a számukra. A spanyol utánpótlás annyira jól szervezett, hogy ontja magából a tehetségeket – olyan mennyiségben, amit már a spanyol futballbajnokság sem képes felszívni. Jellemző, hogy a most Lengyelországban zajló U21-es, ifjúsági Európa-bajnokságon a spanyol csapatban olyan játékosok játszanak, akik évközben az FC Barcelonában vagy a Real Madridban is fontos szerepet kapnak. Spanyolország holnap a döntőért játszik, minden esélye megvan a végső győzelemre is, az utóbbi két évtizedben a spanyolok uralták az ifjúsági tornákat is – miközben a felnőttek két EB-győzelmet és egy világbajnokságot húztak be. Az pedig nem látszik, hogy a klubfociban mi törhetné meg a spanyol dominanciát. Hacsak az nem, hogy ellesik a módszereiket, és a pénzt azok implementálására költik a 40-50 milliós percemberek helyett.

Oszd meg!