Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Real 42 milliárd forintot sem sajnálna egy 18 évesért

Eszeveszett pénzszórás kezdődhet a profi klubok között, a friss BL-győztes Real Madrid egy 135 milliós ajánlattal adta meg az alaphangot. 

A Bajnokok Ligája győzelem után a spanyol bajnokcsapat már meg is indított egy egészpályás letámadást, az AS Monaco 18 éves zsenijét, Kylian Mbappét akarják megszerezni. Egy 100 és egy 115 millió eurós ajánlatot a franciák már visszautasítottak, a királyi gárda most 135 milliós ajánlatot tett az asztalra – legalább is így tudja a játékos környezetéből a Radio Montecarlo (a hírt mi a spanyol AS sportlap oldalán találtuk). Ezzel Mbappé lenne a világ legdrágább futballistája, ráadásul az első olyan 20 éven aluli játékos, akiért 100 milliónál többet fizet ki egy csapat.

Csakhogy érzékeltessük a nagyságrendeket: a magyar elsőosztályban játszó csapatok labdarúgiónak összesített értéke 80,5 millió euró (25 milliárd forint) a Transfermarkt szerint.

Ezért a 18 éves srácért többet fizetne a világ egyik leggazdagabb klubja, mint amennyit a teljes magyar elsőosztály ér. Az üzlet mégsem biztos, hogy összejön.

Kylian Mbappé 18 évesen a világtörténelem legdrágább játékosa lehetne

Kylian Mbappé (jobbra) 18 évesen a világtörténelem legdrágább játékosa lehetne.

2018-ban világbajnokág lesz, a fiatal francia pedig ott akar lenni a tornán, ehhez pedig arra van szüksége, hogy folyamatosan játsszon. Ez a Real Madridban egyáltalán nem lenne biztos az első évében. Csak emlékeztetőül, Alvaro Morata perceket kapott a BL-döntőn, az AC Milan viszi a hírek szerint 60 millió euróért. A több mint kétszer ennyire taksált Mbappé valószínűleg nem percember lenne, de annyit biztos nem játszana, mint most a Monacóban. Amely a milliárdos kirakatcsapat PSG előtt némi meglepetésre megnyerte a francia bajnokágot, de a BL-ben is tovább jutott ebben a kiírásban, mint a párizsiak (az elődöntőig). A Monaco ráadásul új szerződésen dolgozik, 2020-ig kötnék magukhoz a világ jelenleg legkapósabb csatárát – ezzel is felsrófolva az árát jövőre, ha a vébéje jól sikerül, még többet is kereshetnek rajta, mint most. Tudják ezt Madridban is, nem véletlenül emelik a tétet.

 

A futball globalizálódó iparág lett, ami meglátszik a közvetítési díjak emelkedésén, egy-egy topcsapatnak ma már nem csak a hazai szurkolók a célcsoportjai, hanem a Távol-Kelet is. A legjobb bajnokságok meccseit éppen ezért már délután játsszák, hogy Kínában is élőben élvezhessék a mérkózéseket. Ráadásul egyre több befektető érkezik innen és az arab világból az európai fociba, Milanó két embematikus csapata, az AC Milan és az Internazionale is kínai többségi tulajdonban van már.

 

Pénz tehát bőven van. És nemcsak az összegek emelkednek, a transzfer időszakban egyre fiatalabb játékosokért fizetnek ki csapatok 40-50 millió eurót is akár. Mbappé-nél maradva: a már említett Morata (még mindig csak 24 éves) mellett James Rodriguez (25) is távozhat Madridból, a kettejükért kapott pénzből már meg is van a 18 éves francia átigazolási díja. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a 40 millió eurós Adidas-szerződését is újratárgyalná a klub, azok után hogy a német sportszergyártó 100 millióért megegyezett a Manchester Uniteddel, hogy a Nike helyett az ő mezeiket viseljék, Madridban most úgy gondolják, ha az angol bajnokság 6. helyezettje megér ennyit, talán nekik is csurran-cseppen valami (érdekesség, a két csapat játssza majd az európai szuperkupa-döntőt).

Hogy a pénz nem minden, azt azért Mbappé esete is jól példázza: ebben a korban még sokkal fontosabb az, hogy egy játékos folyamatosan tudjon fejlődni. Cristiano Ronaldo vagy Bale, akik korábban szintén voltak a világ legdrágább igazolásai, mind 24-25 éves korukban igazolták át rekord áron, és aztán ki is teljesedtek új csapatukban. Az ezredfordulón azonban még sokkal óvatosabbak voltak a klubok, csak az igazán érett korban lévő focistákért fizettek ki csillagászati összegeket.

 

Fotók: AS Monaco / Facebook

Oszd meg!