Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milliódolláros üzlet: magyar startup vásárolt fel egy amerikait

Ritka, hogy egy magyar startup vásárol fel egy amerikait: a gyorsan növekvő Bitrise most nagy üzletet zárt le. 

A 2014-ben indult magyar Bitrise olyan szoftvert fejleszt, mely könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mobilalkalmazás-fejlesztő csapatok életét: azaz pénzt, időt és erőforrást spórol a technológiai vállalatoknak, illetve maguknak a fejlesztőknek. A csapat eddig 3,5 millió dolláros befektetést kapott magyar illetve nemzetközi befektetőktől, és első magyar csapatként bejutottak a világ egyik legnevesebb startupinkubátor-programjába a Y-Combinatorhoz.

A startup most nagy bejelentést tett: felvásárolták a San Francisco-London központú Outlyer-t.

“Az Outlyer monitorozási és analitikai technológiája kiváló példa arra, hogy lehet valami egyszerű és skálázható és közben erőteljes és stabil” – mondja Birmacher Barnabás, a Bitrise CEO-ja. A Bitrise eleve arra jött létre, hogy támogassa a mobilfejlesztők munkáját, automatizálják az unalmasabb munkaszakaszokat, az Outlyer megszerzésével szélesítik kapacitásaikat ezen a területen.

Az Outlyer-t Nagy-Britanniában alapították, de központja ma már San Franciscóban van (eredetileg Dataloop.IO néven indult).

A Bitrise csapata: Benei Viktor, Birmacher Barnabás és Balla Dániel. Fotó: The Orbital Strangers Project

A Bitrise csapata: Benei Viktor, Birmacher Barnabás és Balla Dániel. Fotó: The Orbital Strangers Project

Nagyot nőnek a felvásárlás után

Az Outlyer technológiáját olyan online szolgáltatók használják több millió adat valósidejű elemzésére és monitorozásra, mint a BBC vagy a Netflix. A Bitrise részeként meglévő technológiájukat tovább fejlesztik kifejezetten a mobil platformokra szabva. A teljes Outlyer csapat csatlakozik a magyar startuphoz, ahol kezdetben a Bitrise platformjába integrálják technológiájukat, miközben persze kiszolgálják eddigi ügyfeleiket is. A felvásárlás következtében a Bitrise csapata több mint 50 fősre gyarapodik, a budapesti mellett így már Londonban és San Franciscóban is lesz irodájuk. A társaság több mint 100 ezer fejlesztőt szolgál ki világ szinten, köztük olyan csapatokat, mint a Buffer, a Careem, a Just-Eat vagy a Richard Branson-féle Virgin.

A 2013-ban indult Outlyer eddig 5,5 millió dolláros befektetést kapott – legutóbb 2016-ban a Battery Ventures mellett az OpenOcean pakolt bele 5 millió dollárt. Utóbbi helsinki központú befektető cég, 2017-ben a Bitrise-ba is beszállt vezető befektetőként (a magyar csapat korábbi befektetőivel, a Y-Combinatorral és a Fiedler Capitallal együtt).

Külön érdekes, hogy az OpenOcean egyik portófóliócége veszi meg a másikat, a Bitrise-tól a Forbes.hu-nak elmondták: az akvizíciót ők maguk, nem a befektető kezdeményezte.

Az árról a felek nem nyilatkoznak, az azonban valószínű, hogy 5,5 millió dollár felett lehetett a deal nagysága, a befektetők a nap végén ugyanis hozamot akarnak látni, az exit célja is éppen ez.

Amúgy elég ritka, hogy magyar startupok vásárolnak fel nagyobbat: legutóbb a Prezinek volt hasonló bejelentése, amikor felvásárolta a népszerű adatvizualizációs szoftvert, az Infogramot. 

A Bitrise csapatával másfél éve beszélgettünk az akkor frissen kapott tőkeinjekció kapcsán:

Észak-Koreából is volt júzerünk! – a magyar Bitrise menetelése

Oszd meg!